03/06/2017 - 11:35

Δοκιμή Mercedes C Class

Παρά την οικονομική κρίση, η κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων κατέχει υψηλό ποσοστό στην ελληνική αγορά. Ο μεγαλύτερος αριθμός των πολυτελών αυτοκινήτων πωλείται στην ελληνική αγορά μέσω της διαδικασίας του leasing. Εξειδικευμένες εταιρείες αναλαμβάνουν την αγορά του αυτοκινήτου, το οποίο παραχωρούν στον ενδιαφερόμενο καθορίζοντας το ανάλογο μηνιαίο μίσθωμα.

Στη κατηγορία των πολυτελών σεντάν περιλαμβάνεται και η Mercedes C Class 200d. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο υψηλής αξίας μήκους 4,68 μ. το οποίο απευθύνεται κυρίως σε οικογενειάρχες. Η νέα γενιά έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στους τομείς των χώρων, της ποιότητας και της τεχνολογίας.

Η δοκιμή έγινε με την έκδοση 200d, η οποία εξοπλίζεται με τον τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα 1.600 κ.εκ.. Αυτό το μοτέρ αποδίδει 136 ίππους στις 3.800 σ.α.λ. Το αυτοκίνητο που δοκιμάσθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα έφερε πλούσιο εξοπλισμό, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και το αυτόματο κιβώτιο 7G-Tronic Plus.

Τα μηχανικά μέρη είναι αναβαθμισμένα και ανταποκρίνονται στον premium χαρακτήρα του γερμανικού μοντέλου. Όπως διαπιστώθηκε το μοτέρ έχει καλή απόδοση. Καθοριστικό ρόλο στην εύκολη εκκίνηση του αυτοκινήτου και την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων παίζει και η ροπή. Οι μηχανικοί κατάφεραν να αυξήσουν την ποσότητα της στα 30,4 χλγμ. Επίσης, όπως συμβαίνει σε όλους του κινητήρες ντίζελ εμφανίζεται από χαμηλά. Μόλις από τις 1.500 σ.α.λ. συνεπικουρεί την ισχύ στην κίνηση του αυτοκινήτου βάρους 1.485 κιλών.

Με την βοήθεια του καλού αυτόματου κιβωτίου, οι επιδόσεις κατατάσσονται πάνω από το μέσο επίπεδο της κατηγορίας. Ο κατασκευαστής δίνει την ολοκλήρωση του τυπικού τεστ 0-100 χλμ./ώρα σε 9,7΄΄ και την τελική στα 218 χλμ./ώρα.

Το μοτέρ παράγει σχετικά υψηλό επίπεδο θορύβου και κραδασμών. Ωστόσο στη καμπίνα, το επίπεδο θορύβου είναι περιορισμένο λόγω της αποδοτικής ηχομόνωσης. Η κατανάλωση στη δοκιμή ήταν 6,7 λίτρα/100χλμ. Επίσημη τιμή 4,2 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 110 γραμ./χλμ.

Η οδική συμπεριφορά είναι καλή και θα ικανοποιήσει τους θιασώτες της πίσω κίνησης. Βέβαια, η περιορισμένη ισχύς και ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη των φαινομένων που συνεπάγεται η μεταφορά της κίνησης στους πίσω τροχούς. Η αποστολή της C 200d είναι να μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια τους επιβάτες σε μεγάλες αποστάσεις. Το τιμόνι δεν παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία για τα χαρακτηριστικά του γιατί παρέχει μειωμένη πληροφόρηση στον οδηγό και δεν είναι ακριβές. Το επίπεδο άνεσης είναι καλό και οι πίσω επιβάτες κάθονται άνετα. Ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται στα 480 λίτρα.

Η Mercedes C Class 200d 136 ίππων 7G-Tronic Plus κοστίζει 47.940 ευρώ. Οι παρατηρήσεις εστιάζονται στην ποιότητα των υλικών τα οποία δεν ανταποκρίνονται στον πολυτελή χαρακτήρα του αυτοκινήτου, στη λειτουργία του συστήματος διεύθυνσης και στην υψηλή τιμή.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ