16/01/2018 - 19:07

Μια ταινία σημαντική όσο ένας τίτλος

Ο Νίκος Κατσαρός γράφει με αφορμή την ταινία «1968» για την ιστορία της ΑΕΚ και εξηγεί γιατί  αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από την κατάκτηση ενός τίτλου...

Η ιστορία μιας ομάδας είναι ο συνεκτικός ιστός που την συνδέει με τις ρίζες της αλλά και με τους οπαδούς της. Κι όσο πιο δυνατός είναι αυτός ο ιστός τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεχαστεί ή να χαθεί αυτός ο σύλλογος.

Τρανό παράδειγμα η ΑΕΚ που πριν μερικά χρόνια βρέθηκε στην γ Εθνική και έφτασε να παίζει με την Ερμιονίδα, την Ραφήνα και τα Ζωνιανά. Η φανέλα, το έμβλημα και η ιστορία της όμως, την κράτησαν στην συνείδηση των δικών της αλλά και των αντίπαλων οπαδών ως μεγάλη ομάδα κι έτσι γύρισε γρήγορα εκεί που πραγματικά ανήκει.

Αυτή ακριβώς την ιστορία του συλλόγου ζωντανεύει η ταινία «1968», με αφορμή την κατάκτηση του Κυπέλου Ευρώπης φέτος που συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την μεγάλη εκείνη επιτυχία της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ.

Μια ταινία, μαεστρικά φτιαγμένη από τον Τάσο Μπουλμέτη, Ενωσίτη από την Πόληκι και ως εκ τούτου, ιδιαίτερα ευαίσθητο και βιωματικά συνδεδεμένο με τον σύλλογο. Μια ταινία που οφείλουν να την δούνε οι οπαδοί της ΑΕΚ, αλλά όλοι οι φίλοι του αθλητισμού και όχι μόνο, επιδή συνδέει την μεγάλη βραδιά της 4ης Απριλίου του 1968 με τα άλλα συγκλονιστικά για όλο τον κόσμο γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την χρονιά.

Ιδιαίτερα οι Ενωσίτες οπαδοί θα συνειδητοποιήσουν για μια ακόμα φορά, ότι είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ. Κι ελπίζω οι νεώτεροι να αντιληφθούν ότι και η συμπεριφορά τους πρέπει να είναι διαφορετρική, γιατί αυτός ο σύλλογος δεν μετράει τη δόξα και το μέγεθός του μόνο από τους τίτλους που έχει κατακτήσει αλλά πάνω από όλα από τυην ιστορία του.

Γι αυτό, εύστοχα ο Μάκης Αγγελόπουλος, χαρακτήρισε την ταινία «1968» ίσως και μεγαλύτερης σημασίας από την κατάκτηση ενός τίτλου.

  • Επιμέλεια: Νίκος Κατσαρός