18/07/2018 - 00:40

Οι “καθαρόαιμοι” Γάλλοι και η κ. Λεπέν...

Γράφει ο : 

“Δεν ήταν Γάλλοι αυτοί που πήραν το Μουντιάλ. Αφρικανοί ήταν!” Θα την έχετε ακούσει αυτή την κουβέντα. Για τους άφρονες-μη γράψω τίποτα χειρότερο- που λένε κάτι τέτοιο υπερασπιζόμενοι την καθαρότητα των φυλών δεν έχω να γράψω κάτι. Τέτοιες μπούρδες υπαγορεύει η φρικιαστική ιδεολογία τους, τέτοια λένε. Αναφέρομαι σε εκείνους που απονήρευτα, επιπόλαια και χωρίς δεύτερες σκέψεις, διατυπώνουν ανάλογους ισχυρισμούς.

Αυτοί που κέρδισαν το Μουντιάλ, αυτοί είναι η Γαλλία. Με λίγα λόγια αυτή είναι η σύγχρονη Γαλλία. Μια χώρα πολυεθνοτική, πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική. Χρόνια τώρα είναι έτσι η Γαλλία. Μπορεί να μην αρέσει κάτι τέτοιο στην Μαρί Λεπέν και τους ομοίους της αλλά πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει. Μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία των παικτών της παγκόσμιας πρωταθλήτριας να έχουν καταγωγή από μια σειρά αφρικανικές χώρες αλλά είναι Γάλλοι πολίτες όπως είναι και οι γονείς τους. Γεννήθηκαν στην Γαλλία, εκεί πήγαν σχολείο, εκεί έμαθαν να παίζουν μπάλα.

Η παρουσία τους στην χώρα είναι πλούτος και όχι πρόβλημα. Ολα τα άλλα αποτελούν μια διαστροφή που γεννά τέρατα σαν κι αυτά που έζησε η ανθρωπότητα κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια εποχή που η ακροδεξιά και τα νεοφασιστικά κινήματα με έντονο αντιμεταναστευτικό και αντιισλαμικό λόφο βρίσκουν πρόθυμα αυτιά η Εθνική Γαλλίας με την μεγάλη επιτυχία της είναι ένα ηχηρό μήνυμα. Μήνυμα καταλλαγής των παθών, ανοχή και αναγνώριση της διαφορετικότητας. Χαίρομαι που οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές έδωσαν το χέρι τους στις Ρωσίδες ακτιβίστριες οι οποίες μπήκαν στο γήπεδο την ώρα του τελικού και τον διέκοψαν προσωρινά διαμαρτυρόμενες για τον αυταρχισμό του Πούτιν. Λυπάμαι που οι Κροάτες προσπάθησαν να τις σταματήσουν με τρικλοποδιές. Εύχομαι οι παίκτες της Εθνικής Γαλλίας να αξιοποιήσουν την μεγάλη επιτυχία τους για να στείλουν το μήνυμα της ανοχής στο διαφορετικό στην κατανόηση του “άλλου”. Μήνυμα που ήδη έχει πάρει η κα Λεπέν και οι όμοιοι της στην Ευρώπη...