25/05/2019 - 14:47

Μόνο οι υπογραφές λείπουν για Καρντόσο

Ο Μιγκέλ Καρντόσο θα είναι άνευ συγκλονιστικού απροόπτου ο νέος προπονητής της ΑΕΚ. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος της ΑΕΚ και ο μοναδικός με τον οποίο μίλησε και έχει καταφέρει να έρθει σε συμφωνία παρότι λείπουν οι υπογραφές που όμως αναμένεται να πέσουν σύντομα. Ο 47χρονος Πορτογάλος τεχνικός ήταν στα υπόψην της ΑΕΚ από πέρυσι το καλοκαίρι και ήταν ο μοναδικός ξένος προπονητής που υπήρχε σαν εναλλακτική λύση πέρυσι μετά την απόφαση του Χιμένεθ να πάει στη Λας Πάλμας. Τότε όμως λόγω της τεράστιας επιτυχίας που είχε κάνει στην Πορτογαλία με την Ρίο Αβε και κυρίως λόγω της μπάλας που είχε παίξει με μια μικρή ούτε καν μεσαία Πορτογαλική ομάδα ήταν λογικό να προτιμήσει το Γαλλικό πρωτάθλημα παρά την Ελλάδα και την ΑΕΚ ή τον Ολυμπιακό που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Η επιλογή του που αποδείχτηκε λανθασμένη ήταν αυτή σε συνδυασμό με την βιασύνη του να πάει αμέσως μετά στην Θέλτα που έδωσαν την ευκαιρία στην ΑΕΚ να προσπαθήσει ξανά αυτό το καλοκαίρι και να πετύχει, άνευ συγκλονιστικού απροόπτου, τον στόχο της, να προσλάβει δηλαδή τον Μιγκέλ Καρντόσο. Το ότι μέσα σε ένα χρόνο δύο ομάδες κορυφαίων πρωταθλημάτων τον προσέλαβαν ενίσχυσε την πεποίθηση της ΑΕΚ πως μπορεί να επενδύσει σε αυτό τον προπονητή παρότι τα αγωνιστικά αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Επίσης μετράει πολύ στα υπέρ του το ότι δουλευε συνεχώς ως προπονητής σε διάφορα πόστα από ακαδημίες μέχρι μέλος τεχνικών επιτελείων εδω και 24 χρόνια χωρίς διακοπή και πάντα κάνοντας βήματα προς τα πάνω ενώ έχει και διοικητική εμπειρία από τις ακαδημίες μιας μεγάλης ομάδας όπως η Σαχτάρ. Δεν βιάστηκε να κάνει το βήμα για πρώτος προπονητής και όταν το αποφάσισε έκανε το μπαμ από την πρώτη χρονιά με μια μικρή ούτε καν μεσαία ομάδα της Πορτογαλίας. Μιας ποδοσφαιρικής σχολής που κάνει θραύση εδώ και 15 χρόνια στην Ευρώπη και με πολύ καλά αποτελέσματα και στην Ελλάδα. Μάλιστα ένας από τους ανθρώπους που ενθάρρυνε την ΑΕΚ στην επιλογή Καρντόσο είναι και ο Φερνάντο Σάντος του οποίου ζητήθηκε η γνώμη μέσω του Νίκου Λυμπερόπουλου.

Ολα όμως κρίθηκαν στην προσωπική επαφή. Ο Καρντόσο, στον οποίο η ΑΕΚ μίλησε απευθείας και όχι μέσω μάνατζερ, ήρθε ινγκόγκνιτο στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες, σίγουρα πριν την Τετάρτη, και συναντήθηκε με τον ίδιο τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τα κορυφαία στελέχη της ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος προπονητής που είχε ζητήσει λίγες μέρες προθεσμία για να έρθει έτοιμος στο ραντεβού μελετώντας την ομάδα μέσα από τα γνωστά εργαλεία σκάουτινγκ αλλά και μιλώντας με γνώστες του Ελληνικού πρωταθλήματος δεν ήρθε απλά να συζητήσει τους όρους αλλά να παρουσιάσει το πλάνο του για την ΑΕΚ. Ο βασικός όρος που έθεσε ήταν να φέρει το επιτελείο του που το έχει μαζί από την πρώτη μέρα και όπως ξεκαθάρισε είναι το πιο κρίσιμο για την δουλειά του να έχει του ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται με κλειστά μάτια. Η πλευρά της ΑΕΚ δέχτηκε και το θεώρησε και θετικό στοιχείο και έτσι ο Καρντόσο θα έρθει πιθανότατα με 4 συνεργάτες και το επιτελείο θα είναι πενταμελές και φυσικά θα κοστίζει περισσότερο από πριν όμως ούτως ή άλλως με τον Μανόλο η ΑΕΚ είχε ήδη υψηλό μπάτζετ για προπονητή. Το οικονομικό σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε πολύ λίγο, στο τέλος της συνάντησης και η συμφωνία ήταν θέμα λεπτών.

Νωρίτερα ο Καρντόσο εξήγησε την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία στους ανθρώπους της ΑΕΚ. Μια φιλοσοφία που βασίζεται στον έλεγχο του παιχνιδιού μεσά από την σωστή προετοιμασία για αντίδραση και στις τέσσερις φάσεις του παιχνιδιού (κατοχή μπάλας, απώλεια μπάλας, κατοχή αντιπάλου, ανάκτηση) και την άμεση μετάβαση από την μία στην άλλη. Ο Πορτογάλος είναι θιασώτης της τάσης που βασίζεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας και στο χτίσιμο του παιχνιδιού από τις πίσω γραμμές με πολλές πάσες και πολύ κίνηση όλων των παικτών ώστε με συνδυαστικό παιχνίδι η ομάδα να φτάνει στο αντίπαλο τέρμα ξεκινώντας όμως και την άμυνα της από την περιοχή σχεδόν του αντιπάλου όταν η μπάλα χάνεται. Ενας τρόπος παιχνιδιού τρομερά απαιτητικός ιδίως σε σύγκριση με το πως έπαιζε η ΑΕΚ προηγουμένως που όμως αν καταφέρει να περάσει στην ομάδα τότε σίγουρα τόσο το αποτέλεσμα όσο και η ποιότητα του ποδοσφαίρου θα είναι πολύ καλύτερη. Για τον λόγο αυτό το συμβόλαιο του θα είναι διετές αφού του ξεκαθαριστηκε πως το πλάνο της ΑΕΚ είναι αν επέλθει οριστική συμφωνία να του δοθούν εκτός από τα εφόδια και ο χρόνος για να φτιάξει την ομάδα που θέλει.

Ο Καρντόσο με τον προσωπικό του υπολογιστή έκανε παρουσίαση του παιχνιδιού που θέλει να παίξει χρησιμοποιώντας το υπάρχον υλικό της ΑΕΚ και μέσα από την συζήτηση προέκυψαν και οι ανάγκες για τις προσθαφαιρέσεις που θα γίνουν στο ρόστερ όπου ο Πορτογάλος θα έχει ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό του αφού και σε αυτό έδειξε έτοιμος με λύσεις παικτών για όλα τα σενάρια. Στην συνάντηση ο Καρντόσο ενίσχυσε την πεποίθηση που υπήρχε ότι είναι ο κατάλληλος για αυτό που θέλει να κάνει η ΑΕΚ ως επόμενο βήμα και ενοψει της Αγιά Σοφιάς και ο Δημήτρης Μελισσανίδης πήρε την τελική απόφαση και για αυτό, ουσιαστικά, ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη το τέλος του Μανόλο Χιμένεθ. Αυτή την στιγμή απομένουν μόνο οι υπογραφές στα συμβόλαια του Καρντόσο και των συνεργατών του που αναμένεται να πέσουν σύντομα και ο νέος προπονητής της ΑΕΚ να έρθει στην Αθήνα και να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να πιάσει αμέσως δουλειά για να τρέξει η υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού.