11/01/2017 - 23:19

Οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση!

Μια από τις πιο συνηθισμένες συζητήσεις στους κύκλους των ποδοσφαιρόφιλων είναι η σύγκριση μεταξύ των παικτών για το ποιος είναι καλύτερος. Οι μελετητές του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου στο Διεθνές Κέντρο Μελετών για τον Αθλητισμό (CIES) δε διαφέρουν, ωστόσο κάνουν τις δικές τους συγκρίσεις χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους.

Θέλοντας να αξιολογήσουν τις αγωνιστικές εμφανίσεις των ποδοσφαιριστών στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης με τον όσο δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο, οι άνθρωποι του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές στατιστικής ανάλυσης, με βάση τις οποίες σχηματίζουν δείκτες απόδοσης που διαφέρουν ανάλογα με τη θέση των παικτών. Στη μελέτη συμμετέχουν μόνο παίκτες που έχουν παίξει έναν σημαντικό αριθμό αγώνων, άρα υπάρχει αρκετό δείγμα για να αξιολογηθούν.

Για τη νέα τους έρευνα, οι μελετητές αποφάσισαν να χωρίσουν τους ποδοσφαιριστές όχι μόνο ανά θέση αλλά και αν μιλάμε για παίκτη που έχει μόνιμη θέση στην εθνική ομάδα της χώρας του ή όχι. Με αυτό τον τρόπο για κάθε μία από τις κομβικές θέσεις (τερματοφύλακες, κεντρικοί αμυντικοί, πλάγιοι μπακ, αμυντικοί κεντρικοί μέσοι, επιθετικοί κεντρικοί μέσοι και επιθετικοί) βλέπουμε τους 10 που αγωνίστηκαν καλύτερα αλλά και τους 10 καλύτερους από αυτούς που ακόμα είναι σχετικά άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Η έρευνα δεν έφερε κάποια έκπληξη στην κορυφή, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να βαθμολογείται με 94, που είναι κατά 1 βαθμό μεγαλύτερο από το σκορ του Λιονέλ Μέσι, οι οποίοι φυσικά και προηγούνται στην κατηγορία των επιθετικών. Στους τερματοφύλακες ξεχώρισαν οι Μάνουελ Νόιερ και Στεφάν Ρουφιέ, στα σέντερ μπακ έλαμψε ο Ματς Χιούμελς, με τον δικό μας Σωκράτη Παπασταθόπουλο να κατατάσσεται 4ος, στα μπακ κορυφαίος ήταν ο Άλεξ Σάντρο, στα αμυντικά χαφ οι Τιάγκο Αλκάνταρα και Πολ Πογκμπά και στα επιθετικά χαφ οι Κέβιν Ντε Μπρούιν και Φιλίπε Κοουτίνιο.

Το μεγαλύτερο σκορ, με 87 βαθμούς, ανάμεσα στους παίκτες που δεν αγωνίζονται στις εθνικές τους έλαβαν οι Μάρκος Αλόνσο της Τσέλσι και Τζόναθαν Βιέρα της Λας Πάλμας. Ο νεότερος παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία είναι ο 18χρονος επιθετικός της Καέν Γιαν Καραμό.

Αναλυτικά οι καλύτεροι παίκτες από την αρχή της σεζόν στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης:

 

γσγρττε