02/05/2017 - 11:08

Ζωή σαν ταινία...

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα The Guardian, ο Τζων Φάσανου μίλησε για την ιστορία της ζωής του αδελφού του, Τζάστιν Φάσανου, του πρώτου ομοφυλόφιλου που αγωνίστηκε στην Premier League, ο οποίος αυτοκτόνησε σε ηλικία 37 ετών. Αφορμή η μεταφορά της ιστορία αυτής στη μεγάλη οθόνη, σήμερα, στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Η βιολογική τους μητέρα τους εγκατέλειψε όταν ο Τζάστιν ήταν τεσσάρων και ο Τζων τριών ετών, κάτι που ο μεγάλος αδερφός δεν μπόρεσε να ξεπεράσει και ο Τζων χαρακτήρισε ως «μια περίπλοκη κατάσταση σε δύσκολους καιρούς».

«Μεγαλώσαμε σαν λευκοί, σε μία ζώνη που υπήρχαν μόνο τέτοιοι άνθρωποι. Ο μόνος μαύρος που είχαμε δει ήταν ο Μάικλ Τζάκσον στην τηλεόραση και σπάνια τον Μοχάμεντ Άλι και μόνο όταν πηγαίναμε στη Νιγηρία βρήκαμε ανθρώπους σαν κι εμάς», θυμάται ο Τζων. Ωστόσο, οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα δύο αδέρφια ήταν μεγαλύτερες.

«Έπρεπε να επιλέξουμε αυτό που θέλαμε να είμαστε. Εκείνη την εποχή (?70) ή θα ήμασταν οι τραγουδιστές ή χορευτές, δεν υπήρχαν πολιτικοί, τραπεζίτες ή μηχανικοί μαύροι. Η επιλογή του ποδοσφαίρου, ήταν ένα κερδοφόρο επάγγελμα». Αποφασισμένοι να γίνουν ποδοσφαιριστές, ο Τζάστιν και ο Τζων πήγαν στη Νόριτς. Ο Τζάστιν έγινε βασικό μέρος της ομάδας, όμως, η δόξα τον οδήγησε σε καταστροφική συμπεριφορά, περνώντας σχεδόν όλα τα βράδια του σε κλαμπ ομοφυλοφίλων.

Ο Τζων έφυγε από το σύλλογο το 1983, αφού εδεν ήθελε να ζει στη σκιά του μεγαλύτερου αδελφού και πήγε στην Γουίμπλεντον, κόβοντας στη συνέχεια την επαφή με τον μεγαλύτερο αδελφό του. «Ένιωσα εξόριστος από τον αδελφό μου», εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο Τζάστιν πρωταγωνίστησε σε μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές του χρόνου, με πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, πηγαίνοντας στην Νότιγχαμ Φόρεστ, αλλά οι συνεχείς τραυματισμοί, οι φήμες για την ομοφυλοφιλία του, άρχισαν να βάζουν την καριέρα του για μια καταστροφική σπείρα. «Ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της Νότιγχαμ, δήλωσε ο αδελφός μου ότι ήταν γκέι. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, θα ήθελα να τον δείρω», παραδέχτηκε ο Τζων. «Όταν συνειδητοποίησα ότι ήταν αλήθεια, φοβήθηκα. Φοβόμουν ότι θα με μπερδεύουν με εκείνον.Η ιστορία βγήκε στην Sun».

Χρόνια αργότερα, ο Τζων αποδέχθηκε την ομοφυλοφιλία του αδελφού του, αλλά ήταν κουρασμένος από τη στάση του Τζάστιν, που ήταν πλέον σε πτώχευση και μπλεγμένος σε σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για συμμετοχή σε κύκλωμα με πόρνες, βιασμό και σκάνδαλα με παντρεμένους Βρετανούς πολιτικούς.

«Σκέφτηκα: είναι ο μεγαλύτερος αδελφός μου, γιατί έπρεπε να αναλάβω τη φροντίδα του; Γιατί να του δώσω χρήματα; Εκείνη την εποχή δεν είχα συνειδητοποιήσει τι είχε να αντιμετωπίσει. Τρεις ημέρες αργότερα, αυτοκτόνησε». Ο Τζων πιστεύει ότι η ζωή του αδελφού του ήταν αποτέλεσμα της εποχής στην οποία έζησε και ότι δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να γίνει.

«Δεν μετανιώνω για το πώς χειρίστηκα την κατάσταση. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Ο κόσμος θα έπρεπε να ήταν πολύ διαφορετικός από ό,τι ήταν. Νομίζω ότι μπορεί να είχε αυτοκτονήσει νωρίτερα. Δεν κλαίω, ξέρω ότι έκανα ό,τι ήταν σωστό. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο αδελφός μου, ο Τζάστιν Φάσανου ήταν ένας μύθος».

Πηγή: ΑΠΕ