26/05/2017 - 00:11

Βασιλειάδης: «"Βαριά άρρωστη" η κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου»

Ως «βαριά άρρωστη» χαρακτήρισε την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο υφυπουργός αθλητισμούΓιώργος Βασιλειάδης. Ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι δομικά και δημιουργούνται από «αδιαφανείς διαδικασίες με αδιαφανή τρόπο λειτουργίας». Σε συνδυασμό με το διακύβευμα από το Champions League και τον τζόγο. Θεωρεί πως λύση της βελτίωσης βρίσκεται στη θεσμοθέτηση κανόνων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε στην «ΕΡΑ ΣΠΟΡ»: «Από το 1991 τα προβλήματα είναι τα ίδια. Τα ονομάζουμε πλέον διαφορετικά, μπορεί να αλλάζουν λίγο τα πρόσωπα αλλά τα προβλήματα παραμένουν ίδια γιατί βασίζονται σε μια συγκεκριμένη δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σε αδιαφανείς διαδικασίες με αδιαφανή τρόπο λειτουργίας, σε μικρότερα ή μεγαλύτερα συστήματα εξουσίας. Με την είσοδο του Champions League αλλά κυρίως την είσοδο του στοιχήματος από το 2000, και τον παράνομο τζόγο τα πράγματα χειροτέρεψαν. Επομένως μάλλον έχουμε να κάνουμε με μια "βαριά άρρωστη" κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η λεγόμενη μάχη του αυτοδιοίκητου, η αλλαγή του νόμου από τον Σταύρο Κοντονή και ο νόμος Ορφανού, έγιναν πάνω σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να μπουν κανόνες σε μια ομοσπονδία όπου δεν υπήρχε τίποτα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, μέσω της ομοσπονδίας, να δημιουργείται αυτό που ονόμασαν κάποιοι «παράγκα». Αν και προσωπικά δε θέλω να δίνω χαρακτηρισμούς.

Όμως, το θέμα, είναι ότι πρέπει να αλλάξουν οι δομές για να σταματήσει αυτό το πράγμα. Γιατί προσέξτε, η κατάσταση είναι τόσο "βαριά" και τόσο "βαριές" οι σκιές, που ακόμα αν καταφέρναμε αύριο, - με το ίδιο πλαίσιο - να μη γίνεται τίποτα οι σκιές πάλι θα μένανε σε θέματα π.χ. διαιτησίας».

Αν είναι δύσκολο να συνταχθεί λίστα διεφθαρμένων στο χώρο του ποδοσφαίρου: «Νομίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η βούληση και η απαραίτητη τεχνογωσία για να φτιαχτούν τέτοιου είδους λίστες. Δηλαδή, η στοχοποίηση και ο έλεγχος συγκεκριμένων ατόμων, τα οποία μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε παράνομα κυκλώματα για να τους κάνεις οικονομικό έλεγχο.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η βούληση αλλά και η τεχνογνωσία. Επομένως ας μην βιαζόμαστε. Τις λίστες αυτές τις έχει και ελέγχει η δικαιοσύνη. Υπάρχουν πολλά πρόσωπα αλλά ξέρουν να διαφεύγουν. Φιγουράρουν και ονόματα του αθλητισμού αλλά όχι πρωτοκλασσάτα. Υπάρχουν δευτερότριτης σημασίας ονόματα».

Για FIFA, UEFA: «Το θέμα είναι πως βάζουμε κανόνες για την από δω και πέρα λειτουργία και νομίζω ότι η ποιοτική διαφορά που έχουμε σε σχέση με το παρελθόν αυτή τη στιγμή είναι ότι ακόμα και οι διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, τόσο η FIFA όσο και η UEFA, έχουν καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα. Έτσι, αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγκρουση του νόμου με το αυτοδιοίκητο. Αλλά όμως καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό, αυτά τα θέματα είναι τεχνικά. Το θέμα είναι ποιοι κανόνες θα μπούν, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια να δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις ή οι σκιές».

 

Για την παραπομπή Δ. Γιαννακόπουλου, Γ. Σαββίδη στον εισαγγελέα: «Έχω πει από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα, και μετά τον τελικό με ιδιαίτερη ένταση και πριν στην συνάντηση των τεσσάρων, να σταματήσει αυτή η ιστορία με τους διοικητικούς παράγοντες.

Οι οποίοι με τις πράξεις τους ή με τις δηλώσεις τους ακόμα και στα social media δημιουργούν στον κόσμο αναταραχή. Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο. Εγώ από την πρώτη μέρα ότι συμβαίνει και μπορεί να χρίζει έρευνας και αξιολόγησης το στέλνω στον εισαγγελέα. Δεν κάνω κάτι κατ’ αποκοπή, αλλά πάγια με βάση το θεσμικό πλαίσιο Δεν είμαι της λογικής να βγάζω ανακοινώσεις για αυτά τα θέματα».