03/06/2017 - 19:09

Πρέμιερ Λιγκ: Ποσό-ρεκόρ 2,4 δισ.(!) μοιράστηκαν οι ομάδες - Η Τσέλσι τα περισσότερα

Μελαγχολικές οι συγκρίσεις... Η διοργανώτρια αρχή της Πρέμιερ Λιγκ γνωστοποίησε πως για τη σεζόν 2016-17 οι 20 σύλλογοι του πρωταθλήματος μοιράστηκαν το απίστευτο ποσό των 2,4 εκατ. λιρών (2,75 δισ. ευρώ), που δεν έχει προηγούμενο στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η Τσέλσι έλαβε τα περισσότερα. Διαβάστε πως γίνεται η μοιρασιά.

Όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο γνωρίζουν πως το αγγλικό πρωτάθλημα είναι το πλουσιότερο στον κόσμο, ωστόσο αν δε δεις τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία δεν μπορείς να το καταλάβεις σε όλο του το μέγεθος. Μόνο για τη σεζόν που τελείωσε οι ομάδες της Πρέμιερ έλαβαν το ποσό των 2,4 δισ. λιρών, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο περσινό (1,64 δισ.), αφού εφέτος ενεργοποιήθηκαν οι νέες τηλεοπτικές συμφωνίες ρεκόρ.

Εκτός από τα απίστευτα χρήματα που καταλήγουν στα ταμεία της Πρέμιερ Λιγκ, από τηλεόραση και χορηγούς, και από εκεί στις ομάδες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η κατανομή.

 

Αυτό είναι το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος, που κάνει την Πρέμιερ τόσο ελκυστική στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό και κατ’ επέκταση τόσο πλούσια. Για να καταλάβετε, η ουραγός Σάντερλαντ έλαβε 93 εκατ. και η πρωταθλήτρια Τσέλσι 151 εκατ., δηλαδή μόλις 1,6 φορές περισσότερα χρήματα. Στις υπόλοιπες χώρες η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

Το 50% των εσόδων της Λίγκας από τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα, όλα τα τηλεοπτικά έσοδα από το εξωτερικό και οι απολαβές από τους χορηγούς μοιράζεται ισόποσα σε όλους τους συλλόγους. Το 25% των εσόδων από τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα μοιράζεται ανάλογα με τη θέση, στην οποία τερμάτισαν οι ομάδες (+2 εκατ. ανά θέση), ενώ το υπόλοιπο 25% από τα χρήματα που πλήρωσαν τα βρετανικά κανάλια μοιράζεται στους συλλόγους ανάλογα με το πόσα παιχνίδια τους μεταδόθηκαν ζωντανά κατά τη διάρκεια της σεζόν(στην Αγγλία δεν μεταδίδονται όλα τα ματς).

 

Όπως προείπαμε η πρωταθλήτρια Τσέλσι ήταν πρώτη και στις χρηματικές αποδοχές, τόσο λόγω θέσης στην κατάταξη όσο και γιατί ήταν από τις πρώτες σε αριθμό τηλεοπτικών μεταδόσεων. Αυτό το στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός πως τα 29 και 28 τηλεοπτικά ματς των Λίβερπουλ και Σίτι τις έφεραν ψηλότερα στην κατάταξη των αποδοχών (3η και 2η αντίστοιχα) από την Τότεναμ (25 ματς) που τερμάτισε 2η στο πρωτάθλημα και 4η σε έσοδα. Το ίδιο συμβαίνει και με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ, που στις απολαβές άλλαξαν θέση σε σχέση με τη βαθμολογική.

 

Αναλυτικά η κατανομή ανά ομάδα των χρημάτων της Πρέμιερ Λιγκ

http://www.sportandbusiness.gr/images/2015/articlephotos/SPORT_BUSINESS/dimokritos/premier_league_distrubition_2016-17.jpg

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Merit money: Ξεκινώντας με 1.941.609 λίρες για την 20η θέση της βαθμολογίας και προσθέτοντας αυτό το ποσό για κάθε θέση που ανεβαίνουμε φτάνουμε στην πρωταθλήτρια Τσέλσι που πήρε 38.832.180 λίρες


Facility fees: Κάθε ομάδα της οποίας μεταφέρθηκαν live 10 ή λιγότερα ματς έλαβε 12.377.520 λίρες. Για κάθε ματς πάνω από τα 10 έπαιρνε ακόμα 1.136.083 λίρες.


***: Οι ομάδες μοιράστηκαν ισομερώς το 50% των εγχώριων τηλεοπτικών, το 100% των τηλεοπτικών από το εξωτερικό και το 100% των εμπορικών εσόδων

 

Πηγή: sportandbusiness.gr