10/08/2018 - 19:55

Ο «άγνωστος» Τεντόγλου

«Σε πέντε χρόνια από τώρα, θα είσαι φίρμα, θα έχεις κατακτήσει την Ευρώπη και εμείς θα πίνουμε μπύρες και θα σε καμαρώνουμε. Και θα λέμε: αυτός είναι δικό μας παιδί, τον ξέρουμε».

Αυτή είναι μία από τις κουβέντες που είχα, πριν τέσσερα περίπου χρόνια, με τον Μίλτο Τεντόγλου.

Στο fuit art cafe, στα Γρεβενά. Στο στέκι του. Εκεί όπου σύχναζε με τα υπόλοιπα αλάνια που έκαναν «παρκούρ».

Λίγες μόλις ημέρες αφού πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τις συμβουλές του Βαγγέλη Παπανίκου, του ανθρώπου που τον ανακάλυψε και τον παρότρυνε να ασχοληθεί με τον στίβο και το μήκος.

Με συναθλητές του, στα Γρεβενά.

«Ξέχνα τα αυτοκίνητα και τα πεζοδρόμια. Τώρα, είσαι αθλητής, θα σε μάθει όλη η Ευρώπη», του έλεγαν οι φίλοι, αλλά ούτε ο ίδιος δεν ήξερε πού μπορεί να φτάσει. Ούτε ο ίδιος δεν είχε καταλάβει τις δυνατότητές του. Αμέτρητες ώρες προετοιμασίας, σε κάκιστες αθλητικές εγκαταστάσεις. Και άρχισαν σιγά σιγά να έρχονται οι πρώτοι αγώνες. Και οι πρώτες καλές επιδόσεις. Η παρέα παρέα, όμως, και οι μπύρες μπύρες με τα κολλητάριά του. «Κομμένες οι μπύρες. Τώρα, είσαι αθλητής», του λέγαμε κι αυτός γελούσε και έλεγε: «Αν πιάσω το όριο, δικαιούμαι μία;».

Αποφασίσαμε στον πρώτο σοβαρό του αγώνα να αποτελέσουμε το χορηγό του. Και η φόρμα με το λογότυπο από το αγαπημένο του fuit τού έφερε γούρι. Άλμα στα 7,69,. για να αρχίσουν στην Αθήνα να ανησυχούν με τον ανερχόμενο νέο… Λούη Τσάτουμα. Το βράδυ της ίδιας μέρας, μπύρες με τα φιλαράκια του και ο προπονητής του τότε, Βαγγέλης Παπανίκος, να μας μαλώνει. «Μόνο σήμερα και από αύριο επιστροφή στις προπονήσεις».

Τα πρώτα άλματα.

Τα ρεκόρ διαδέχτηκαν το ένα το άλλο μέχρι που έφτασε ο αγώνας-σταθμός για τον Μίλτο, στην Καλαμάτα. Το προηγούμενο βράδυ, τα λέγαμε πάλι στο γνωστό μέρος. Μηδέν άγχος, έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα.

Ταξίδεψε για την Καλαμάτα άυπνος. Άνεμος ευνοϊκός και άλμα στα 8.19μ. Απίστευτα πράγματα. Ο 18χρονος άλτης από τα Γρεβενά κάνει την Ελλάδα να παραμιλάει, καθώς πιάνει το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, στη Βραζιλία.

Η συνέχεια από εκείνο το σημείο, γνωστή. Κατεβαίνει στην Αθήνα, προετοιμάζεται σκληρά για να έρθει το Βερολίνο. Η βραδιά της απόλυτης δικαίωσης για τον Μίλτο. Όλα όσα στερήθηκε έφεραν… καρπούς.

Πρωταθλητής Ευρώπης, με απίστευτη άνεση. Και μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως, για τα επόμενα χρόνια, το άλμα εις μήκος των ανδρών θα είναι ελληνική υπόθεση.

Η περήφανη αδερφή, Κατερίνα Τεντόγλου.

Στο πλευρό του, όλα αυτά τα χρόνια, οι γονείς του, η αδερφή του και ο μεγάλος του έρωτας. Η Βάσω. Επίσης αθλήτρια του στίβου και μεγάλο του στήριγμα, στις καλές και στις άσχημες μέρες.

Λένε πως, όταν ο άνθρωπος ερωτεύεται, χάνει το μυαλό του. Στην περίπτωση του Μίλτου, όμως, και της Βάσως, αυτοί που τους ξέρουν καλά, λένε πως, από τη μέρα που γνωρίστηκαν, βρήκαν τη «ντόπα» τους, ο ένας στον άλλο.

Και τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους.

Βάσω και Μίλτος.

Πριν τον μεγάλο τελικό, υπήρξε ένα μεγάλο στοίχημα. «Κάνε μας περήφανους και σε περιμένουμε Γρεβενά. Με ή χωρίς το χρυσό, κερνάμε μπύρες».

Η βραδιά που ο Μίλτος κατέκτησε την Ευρώπη μας έκανε περήφανους. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Και αποφασίσαμε πως η βραδιά που θα επιστρέψει σπίτι του ο πρωταθλητής να τού μείνει επίσης αξέχαστη.

Μέχρι την επόμενη μεγάλη διάκριση, «Jump, Miltos, Jump and «Welcome home, CHAMPION!!!».

ΠΗΓΗ: http://athletestories.gr