13/09/2018 - 13:57

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ιδέα για συνδιοργάνωση Ν. και Β. Κορέας το 2023

Η Νότια Κορέα σκοπεύει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της... άσπονδης γειτόνισσάς της, Βόρειας Κορέας, για την κατάθεση κοινής υποψηφιότητας ως προς τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αθλητισμού της χώρας.

Ο Ντο Τζονγκ-χουάν, ο οποίος είχε συνάντηση στο Τόκιο με τον Ιάπωνα και τον Κινέζο ομόλογό του, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του σε μία ενδεχόμενη κοινή υποψηφιότητα των χωρών της Άπω Ανατολής για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2030.

«Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ φανέρωσαν τις Ολυμπιακές αξίες. Ελπίζω η ειρήνη στη βορειοανατολική Ασία να συνεχιστεί μέσω του αθλητισμού», τόνισε ο Τζονγκ-χουάν, αναφερόμενος στα βήματα προόδου που έγιναν στις σχέσεις της χώρας του με τη Βόρεια Κορέα, μετά τη συμμετοχή της τελευταίας στους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Σεούλ είχε διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει επιλεγεί και άλλες φορές από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον πλανήτη: το Πεκίνο το 2008, το Τόκιο το 2020, ενώ η κινεζική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει και τους Χειμερινούς Αγώνες το 2022.

Η Κίνα, έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να διεκδικήσει τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2030, όμως ο Ντο Τζονγκ-Χουάν θεωρεί ότι θα ήταν εφικτή μία συνδιοργάνωση από όλες τις χώρες της περιοχής.

«Μάθαμε ότι η Κίνα πρόκειται να διεκδικήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θέλουμε όμως να καταθέσουμε πρόταση συνδιοργάνωσης των αγώνων με τις γειτονικές χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να διατηρήσουμε την υπάρχουσα ατμόσφαιρα ειρήνης και να συνδέσουμε την ειρήνη στη βορειοανατολική Ασία και με την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», υπογράμμισε ο υπουργός Αθλητισμού της Νότιας Κορέας.