04/04/2017 - 18:15

Η ιστορία... επαναλαμβάνεται με τη διπλή ψηφοφορία

Το «σενάριο» που εξετάζει η ΔΟΕ για την διπλή ψηφοφορία ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και του 2028 σε Παρίσι και Λος Άντζελες, δεν θα παιχτεί για πρώτη φορά. Το 1921, κάτω από την πίεση του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, η ΔΟΕ είχε αναθέσει την ίδια ημέρα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι και εκείνων του 1928 στο Άμστερνταμ... υποσχόμενη εκείνους του 1932 στο Λος Άντζελες.
Τρία χρόνια μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη αγωνιζόταν να σταθεί στα πόδια της από την καταστροφική σύγκρουση. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά την συμφωνία ειρήνης έγιναν στην Αμβέρσα το 1920. Το ερώτημα, όμως, ήταν πού θα γίνουν οι Αγώνες του 1924. Η απόφαση έπρεπε να ληφθεί από τα μέλη της ΔΟΕ και τότε ανέλαβε δράση ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, με το τεράστιο κύρος που διέθετε στους κόλπους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Στις 17 Μαρτίου 1921, έστειλε στα μέλη της ΔΟΕ επιστολή με την οποία ανακοίνωνε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την προεδρία (είχε αναλάβει το 1896 στη θέση του Δημήτρη Βικέλα) μετά τους Ολυμπιακούς του 1924 «και για το λόγο αυτό ζητά ένα τελευταίο προνόμιο: οι Αγώνες να γίνουν στο Παρίσι, την γενέθλια πόλη του», θυμάται ο δημοσιογράφος Αλέν Λουζενφίχτερ στο βιβλίο που έγραψε με τίτλο «Και η δάδα σε όλο τον κόσμο».
«Σας απευθύνω έκκληση, έτσι ώστε σε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να μου δώσετε την συγκατάθεσή σας για να θυσιάσετε τις προτιμήσεις σας και τα εθνικά συμφέροντα σας και να συμφωνήσετε να ανατεθεί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1928 στο Άμστερνταμ και το Παρίσι να αναλάβει την 8η διοργάνωση (VIII), έγραφε ο Κουμπερτέν στην επιστολή.
«Ήταν ένα πραξικόπημα σε όλο του το μεγαλείο», παραδέχθηκε αργότερα ο Βαρώνος στο έργο του «Ολυμπιακά Απομνημονεύματα». Στις 2 Ιουνίου 1921, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1924 ανατίθενται στο Παρίσι. Μια ώρα αργότερα, η διοργάνωση του 1928 (IX) καταλήγει στο Άμστερνταμ, έστω και με πιο περίπλοκο τρόπο, κυρίως επειδή αντέδρασαν οι Αμερικανοί, οι ελπίδες των οποίων πήραν μετάθεση για το 1932. Πάντως τον Απρίλιο του 1923 η πόλη της Καλιφόρνια, που ήταν και η μοναδική υποψήφια, ανέλαβε από τη ΔΟΕ την διοργάνωση (X) του 1932.
Πώς να μην γίνει λοιπόν ένας παραλληλισμός με το σημερινό σχέδιο του διαδόχου του Κουμπερτέν, Τόμας Μπαχ, ο οποίος για την «αποφυγή πάρα πολλών χαμένων από την διεκδίκηση», έθεσε το θέμα της διπλής ψηφοφορίας στην 130η Σύνοδο της ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο στη Λίμα; Για να εξετάσει την πρόταση αυτή, η ΔΟΕ δημιούργησε μια ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από τους τέσσερις αντιπροέδρους της, η οποία θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στην Ολομέλεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λοζάνη τον Ιούλιο.
Μπορεί τα όσα έγιναν το 1921 να επαναληφθούν το 2017; Φυσικά, αρκεί βέβαια να μην έχουν αντίρρηση οι δύο υποψήφιες πόλεις και η ΔΟΕ να ασκήσει όλη την επιρροή της. Σε μια διαπραγμάτευση όλα είναι δυνατά και αυτό που θέλει η ΔΟΕ είναι να κατοχυρώσει τα δικά της συμφέροντα, χωρίς βέβαια να αδικήσει κατ΄ ανάγκη κάποια υποψήφια πόλη.