10/07/2018 - 19:56

Ο Κιούμπρικ είχε εξηγήσει σε μια χαμένη συνέντευξη το τέλος του «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» (vid)

Η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» θεωρείται σταθμός στον κινηματογράφο και έχει προκαλέσει αμέτρητες συζητήσεις γύρω από το τι ήθελε τελικά «να πει ο σκηνοθέτης», ειδικά στο τέλος της ταινίας!

Ο ίδιος ο Κιούμπρικ ποτέ δεν είχε πάρει θέση καθώς δεν ήθελε να επηρεάσει τον κόσμο, ωστόσο τώρα έρχεται στο φως μια χαμένη συνέντευξή του από το 1980 που αποκαλύπτει όσα είχε στο μυαλό του.

Όπως αναφέρεται στο κανάλι του YouTube που ανέβασε το βίντεο, το υλικό ανήκε στον Ιάπωνα κινηματογραφιστή Τζουνίτσι Γιαόι, ο οποίος το 1980 έφτιαχνε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε μεταφυσικές εμπειρίες και είχε εστιάσει στην «Λάμψη» του Κιούμπρικ, έχοντας μάλιστα μιλήσει με τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Τελικά, η ταινία αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αλλά μια βιντεοκασέτα με το υλικό του Γιαόι πουλήθηκε το 2016 στο eBayκαι κάπως έτσι τελικά κατέληξε στο YouTube.

Πρόκειται για μια τηλεφωνική συνέντευξη του και φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται πως είναι πράγματι η φωνή του σκηνοθέτη αυτή που ακούμε. Σ’ ένα σημείο της συνέντευξης, ο Γιαόι ρωτάει τον Κιούμπρικ για την Οδύσσεις, κι αυτός του δίνει την πολυπόθητη απάντηση:

«Προσπαθώ να αποφύγω να το κάνω αυτό από τότε που κυκλοφόρησε η ταινία. Όταν απλά λες τις ιδέες ακούγονται χαζές, ενώ αν είναι δραματοποιημένες μπορείς να τις αισθανθείς, αλλά θα προσπαθήσω. Η ιδέα υποτίθεται ότι ήταν πως τον έχουν πάρει θεϊκές οντότητες, πλάσματα καθαρής ενέργειας και ευφυΐας χωρίς συγκεκριμένο σχήμα και μορφή. Τον βάζουν σε ένα μέρος, το οποίο υποθέτω ότι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει ως έναν ανθρώπινο ζωολογικό κήπο, για να τον μελετήσουν και από εκείνο το σημείο ολόκληρη η ζωή του περνάει μέσα από αυτό το δωμάτιο. Και δεν έχει καμία αίσθηση του χρόνου. Απλά φαίνεται να συμβαίνει όπως συμβαίνει στην ταινία.

Επιλέγουν αυτό το δωμάτιο, το οποίο είναι ένα εξαιρετικά ανακριβές αντίγραφο γαλλικής αρχιτεκτονικής (σκόπιμα ανακριβές), γιατί είχαν κάποια ιδέα για το τι μπορεί να νόμιζε ο ίδιος ότι είναι όμορφο, χωρίς να είναι ακριβώς σίγουροι. Όπως δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι τι να κάνουμε στους ζωολογικούς κήπους με τα ζώα, προκειμένου να τους δώσουμε αυτό που νομίζουμε ότι είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Τέλος πάντων, όταν τελειώνουν μαζί του, όπως συμβαίνει σε τόσους πολλούς μύθους απ’ όλους τους πολιτισμούς του κόσμου, έχει μεταμορφωθεί σε κάποιου είδους ανώτερο ον και στέλνεται πίσω στη Γη, όντας πλέον κάποιου είδους υπεράνθρωπος. Το τι συμβαίνει όταν επιστρέφει μπορούμε μόνο να το μαντέψουμε. Είναι ένα μοτίβο που εμφανίζεται σε πολλές μυθολογίες και αυτό είναι που προσπαθήσαμε να υπονοήσουμε», καταλήγει.