18/04/2017 - 16:00

Με μεγάλο εύρος κινητήρων και επιλογών το νέο Skoda Octavia

Η Skoda Octavia συνεχίζει την πετυχημένη πορεία της στην αγορά, καθώς αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το μπεστ σέλερ της τσέχικης αυτοκινητοβιομηχανίας. Το μοντέλο διαθέτει εννέα κινητήρες, συμπεριλαμβανομένου και μιας παραλλαγής CNG ικανοποιώντας -έτσι- όλες τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Το μοντέλο που έχει πουλήσει συνολικά πάνω από 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα προσφέρει αυξημένα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του στην μικρομεσαία κατηγορία. Με καθαρές γραμμές, με ανασχεδιασμένο τον πίσω προφυλακτήρα, με φωτιστικά τεχνολογίας LED εμπρός είναι ένα αυτοκίνητο που δεν περνάει απαρατήρητο.

Οι διαστάσεις του έχουν αυξηθεί ελάχιστα με το μεταξόνιο να βρίσκεται στα 2.686μ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την παράλληλη αύξηση των εσωτερικών διαστάσεων προς όφελος των επιβατών. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι 590 λίτρα και σε περίπτωση που πέσουν τα πίσω καθίσματα μπορούν να φθάσουν τα 1.740 λίτρα.

Το εσωτερικό εντυπωσιάζει όχι μόνο με τις γενναιόδωρες διαστάσεις, αλλά και με τα υψηλής ποιότητας υλικά και τις νέες λειτουργίες. Η κεντρική οθόνη είναι σαφής και ευκολοδιάβαστη δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον οδηγό. Ωστόσο το είδος των πληροφοριών που εμφανίζονται στην οθόνη τους ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού. Τα χειριστήρια του κλιματισμού έχουν επίσης οπτικά τελειοποιηθεί, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν μονάδες Led που αναβαθμίζουν την ποιότητα.

Το μοντέλο διαθέτει συνολικά εννέα κινητήρες. Τέσσερις TSI βενζίνης, τέσσερις πετρελαιοκινητήρες TDI και ένα κινητήρα CNG. Το εύρος των ίππων κυμαίνεται από 86 ίππους μέχρι και 184 ίππους, με επίσης μεγάλο εύρος κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων. Διαθέτουν ένα μηχανικό κιβώτιο 5 ή 6 ταχυτήτων ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DSG με 6 ή 7 ταχύτητες.

Οι κινητήρες TSI έχουν υπερσυμπιεστή και άμεσο ψεκασμό βενζίνης. Ο κινητήρας TSI 1,2λιτρων διαθέτει τέσσερις κυλίνδρους και αποδίδει 86 ίππους. Παράλληλα υπάρχει και ο κινητήρας ίδιας χωρητικότητας που αποδίδει 115 ίππους, καθώς και ένας TSI κινητήρας ενός λίτρου με τρεις κυλίνδρους. Ωστόσο υπάρχει και ο 1.4λίτρος κινητήρας με απόδοση 110 ίππων. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι υπάρχει και ο μεγάλος κινητήρας TSI 1.8 λίτρων που αποδίδει 180 ίππους.

Μεγάλο εύρος απόδοσης έχουν και οι πετρελαιοκινητήρες που διαθέτουν υπερσυμπίεση και άμεσο ψεκασμό υψηλής πίεσης με τεχνολογία common rail. Αμφότερες οι εκδόσεις είναι τετρακύλινδρες με χωρητικότητα 1,6 και 2,0 λίτρων αντίστοιχα είναι διαθέσιμα με δύο επίπεδα απόδοσης. Το entry-level 1.6 λίτρων TDI με τους 90 ίππους και συνδυάζεται με ένα 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και ο 1,6 λίτρων TDI με τους 115 ίππους. Η συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου ανέρχεται σε μόλις 3,9 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα.

Παράλληλα υπάρχουν και δύο εκδόσεις στην 2λιτρη έκδοση. Ο ένας κινητήρας αποδίδει 150 ίππους και ο άλλος με 184 ίππους. Ο ισχυρότερος κινητήρας diesel είναι διαθέσιμος με τετρακίνηση, χωρίς να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι το all-wheel drive σύστημα παρέχει αυξημένη πρόσφυση και ασφάλεια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει νέα γενιά συστημάτων ψυχαγωγίας που φέρνουν το μέλλον στις λειτουργίες του αυτοκινήτου. Μέσα από την σύνδεση με τα νέες κινητές online υπηρεσίες, οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να είναι πάντα σε απευθείας σύνδεση.

Μια εξαιρετικά χρήσιμη υπηρεσία είναι και οι on-line πληροφορίες κυκλοφορίας, η οποία μεταφέρει ζωντανά στο οδηγό την κυκλοφορία με την επιλεγμένη διαδρομή και προτείνει παρακάμψεις στην περίπτωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Τέλος, ο οδηγός μπορεί να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το αν τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστές, καθώς και το επίπεδο καυσίμου του οχήματος.