21/05/2017 - 13:05

Δοκιμή SsangYong XLV 1.6d 115 ίππων

H νέα τάση της αυτοκινητοβιομηχανίας που θέλει την ενδυνάμωση της κατηγορίας των SUV και crossover, είναι μια πρόκληση και για την SsangYong. Η παλαιότερη μάρκα αυτοκινήτων στη Νότια Κορέα, που ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 1954, έχει μεγάλη εμπειρία στα οχήματα αυτής της κατηγορίας. Η δραστηριοποίησή της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες γίνεται με δύο νέα μοντέλα τα Tivoli και XLV ενώ σύντομα θα λανσαριστεί η νέα γενιά του Rexton.

Η δοκιμή έγινε με το XLV, το οποίο είναι μια εκδοχή ειδικών προδιαγραφών του Tivoli. Διαθέτει μεγαλύτερο αμάξωμα, το οποίο έχει μήκος 4,44 μ. Το μεταξόνιο έχει φθάσει τα 2.600 χιλ. Εξοπλίζεται με κινητήρα ντίζελ 1.600 κ.εκ., απόδοσης 115 ίππων. Το μοτέρ παράγει και υψηλή ποσότητα ροπής η οποία αγγίζει τα 30,6 χλγμ. Όπως σε κάθε ντιζελοκινητήρα έτσι και εδώ η ροπή εμφανίζεται χαμηλά από τις 1.500 σ.α.λ.

Όπως διαπιστώθηκε στη δοκιμή οι μηχανικοί έχουν επιτύχει ένα αποδοτικό συνδυασμό ισχύος και ροπής. Το βαρύ αυτοκίνητο(1.405 κιλά) ξεκινά εύκολα χωρίς να πιεστεί το μοτέρ και επιταχύνει με ικανοποιητικό ρυθμό. Η συνολική του απόδοση ακόμη και όταν είναι φορτωμένο είναι ικανοποιητική. Η κατανάλωση στη δοκιμή ήταν 5,9 λίτρα/100χλμ. Εργοστασιακή τιμή 4,5 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 117 γραμ./χλμ. Το επίπεδο θορύβου στη καμπίνα είναι περιορισμένο, λόγω της αποδοτικής ηχομόνωσης. Η οδική συμπεριφορά είναι καλή και οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων εξασφαλίζουν άνετο ταξίδι.

Η αύξηση του μήκους του αμαξώματος είχε σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι εσωτερικοί χώροι σε σχέση με το Tivoli. Παρέχει άνετους χώρους για τέσσερις ενήλικες. Οι πίσω επιβάτες έχουν στη διάθεση τους μεγάλο χώρο για τα πόδια τους. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η παροχή μεγάλου αποθηκευτικού χώρου. Προσφέρει 720 λίτρα, μια επίδοση που το κατατάσσει στη κορυφή της κατηγορίας του σε αυτό τον τομέα.

Το SsangYong XLV 1.6d 115 ίππων κοστίζει 20.650 ευρώ, με καλό επίπεδο εξοπλισμού στη βασική έκδοση. Οι παρατηρήσεις εστιάζονται στην αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, στις σχετικά έντονες κλίσεις που εμφανίζονται στις στροφές και στις αντιδράσεις των αναρτήσεων στα σαμαράκια.