08/08/2017 - 18:27

Διπλό... χτύπημα δέχεται η Puma

Η διοίκηση της Άρσεναλ σκέφτεται σοβαρά την αλλαγή παρόχου αθλητικού υλικού, επιθυμώντας πολύ μεγαλύτερα έσοδα, με την Adidas να μοιάζει το φαβορί στο να αντικαταστήσει την Puma, που κινδυνεύει να μείνει χωρίς δύο από τα βασικά της «χαρτιά».

Τα τελευταία χρόνια η Puma έχει μπει στη διαδικασία επιστροφής σε θετική λειτουργία, κάτι που όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα οικονομικά της αποτελέσματα έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Κομβικό ρόλο στη στρατηγική της εταιρείας παίζει φυσικά το μάρκετινγκ, με τον Γιουσείν Μπολτ και την Άρσεναλ να είναι από τα βασικά μέσα διαφημιστικής προβολής της Puma.

Η γερμανική αθλητική εταιρεία, όμως, κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς κάποιο από αυτά τα σημαντικά ατού. Από τη μία ο Τζαμαϊκανός σούπερ σταρ του στίβου αποφάσισε να σταματήσει την αγωνιστική δράση, οπότε θα σταματήσει να προμοτάρει σε τόσο μεγάλο βαθμό την Puma. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν να έχουν συμβόλαιο, ενώ δεν αποκλείεται ο Μπολτ να πάρει θέση αξιωματούχου στην Puma, ωστόσο η εμπορικότητά του σίγουρα θα μειωθεί, αφού δε θα τον βλέπουμε να κάνει «πράματα και θάματα» στους στίβους.

Αυτό όμως ήταν λίγο πολύ γνωστό. Αυτό που προκύπτει τις τελευταίες ημέρες από τα βρετανικά ρεπορτάζ είναι πως η Puma ίσως χάσει και τη δημοφιλέστερη ποδοσφαιρική ομάδα στο χαρτοφυλάκιό της, την Άρσεναλ. Οι «Κανονιέρηδες» καρπώνονται 30 εκατ. λίρες (33 εκατ. ευρώ) ετησίως από την Puma, για να φορούν τις εμφανίσεις της. Όταν το 2014 δέχθηκαν την πενταετή πρόταση συνεργασίας της εταιρείας, το ποσό έμοιαζε αρκετά καλό. Πλέον, όμως, με τη Γιουνάιτεντ να λαμβάνει 75 εκατ. λίρες από την Adidas και την Τσέλσι 60 εκατ. από τη Nike, θεωρούν πως έχουν μείνει πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό και θέλουν πολύ περισσότερα χρήματα.

Την ίδια στιγμή, η Adidas έχει μείνει χωρία ομάδα στην αγορά του Λονδίνου, οπότε είναι σίγουρο πως δε θα έχει πρόβλημα να ικανοποιήσει τις υψηλές απαιτήσεις (τουλάχιστον 60 εκατ. λίρες) της Άρσεναλ. Παρ' όλα αυτά Puma και Άρσεναλ έχουν συμβόλαιο για ακόμα δύο χρόνια, οπότε θα πρέπει να υπάρξει σπάσιμο συμβολαίου (και πληρωμή ρήτρας) από την πλευρά του συλλόγου. Δεν αποκλείεται, πάντως, αυτή η φημολογία να είναι ένα μέσο που χρησιμοποιούν οι διοικούντες του κλαμπ ώστε να οδηγήσουν την Puma στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε η συνεργασία τους να ανανεωθεί πρόωρα, φυσικά με αυξημένες αποδοχές για την Άρσεναλ.