05/05/2017 - 10:08

Η υπογραφή της εξόδου

Γράφει ο : 

Από πέρυσι το καλοκαίρι, σ’ αυτήν τη γωνιά, είχαμε τονίσει ότι η σεζόν που τώρα ολοκληρώνεται θα είναι καθοριστική όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Δημοσιεύτηκε η πληροφόρηση για τον μεγάλο παίκτη που θα μπορούσε να κάνει το «μπαμ». Ό,τι ήταν εφικτό να επιβεβαιωθεί… Πλησιάζει το καλοκαίρι και στον περίγυρο του «τριφυλλιού» υπάρχει η προοπτική κατασκευής γηπέδου στου Γουδή, η αντίστοιχη της εισόδου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον Ερασιτέχνη και η πρόθεση, όπως επιτρέπει τουλάχιστον να διαρρέεται μέσω της στάσης του, του Γιάννη Αλαφούζου ν’ απεμπλακεί από τους «πράσινους ή να βρει έναν δυνατό συνοδοιπόρο για τη συνέχεια.

Η υπογραφή του τέλους τού μέχρι πρότινος Προέδρου έχει αρχίσει να μπαίνει κι αυτό φαίνεται από μία σειρά ενδείξεων. Αποτελεί υποκειμενικό κριτήριο η παρουσία τέτοιων όμως… Έστω κι αργά κατάλαβε ότι μπήκε σε μία διαδικασία φθοροποιό, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα του κόστιζε. Στο προφίλ, στις υπόλοιπες δουλειές και οικονομικά. Έχοντας αποτελέσει επικοινωνιακό, χρήσιμο, υποστύλωμα της ανόδου Σαββίδη-Μελισσανίδη και μην κάνοντας καμία απολύτως κίνηση να ενισχύσει τον Παναθηναϊκό εν όψει των εκλογών στην ΕΠΟ στηρίχτηκε σ’ έναν μηχανισμό προσωρινό. Σαν να βγαίνεις με κοντομάνικο λίγο πριν βρέξει! Αγνοώντας (;) ότι όσοι τον στηρίζουν, μόλις τα οφέλη τους είναι μακριά του θα τον πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα.

Από τις ελάχιστες φορές που η ΠΑΕ κινήθηκε προς το συμφέρον της αποκλειστικά, δίχως να υπολογίζει το κόστος της στάσης, χωρίς να ενδιαφέρεται για το τι θα πει ο δίπλα ή ο απέναντι, ήταν η επιστολή στη Λίγκα για τα playoffs. Με λόγια απλά: «Είμαι ο Παναθηναϊκός και απαιτώ να γίνουν όλα όπως είναι προγραμματισμένα, γιατί έχω χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρηθεί και δεν θέλω να χάσω ευρώ από τα προβλεπόμενα έσοδα». Με τι μούτρα, θα πει κάποιος; Όταν, τη στιγμή που τα ταμεία στέναζαν από τις βαριές χρηματικές ποινές, τις τιμωρίες έδρας, τις αφαιρέσεις βαθμών, το «τριφύλλι» συναινούσε στις διακοπές Πρωταθλημάτων, στο… κωλοβάρεμα για κάθε καλεντάρι ώστε να το παίζει Υπουργάρα ο Κοντονής και να δημιουργεί τον δημοσιογραφικό «στρατό» του ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ! Δίκιο.

Από που κι ως που, όμως, αυτό αποτελεί τροχοπέδη αναγνώρισης ότι για μία, έστω φορά, ο Παναθηναϊκός δεν κοίταξε το συμφέρον του Ιβάν, του Δημήτρη ή του… Βαγγέλη (θυμηθείτε λίγο ποιον ωφέλησε η αναβολή των αγωνιστικών το περασμένο καλοκαίρι, να δω κάτι!), για να κάνει αυτό που έπρεπε εξ αρχής; Να προασπίσει το δικό του… Αν κάποιοι γουστάρουν σώνει και καλά να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός για τα δεινά που έχουν προκαλέσει οι διοικήσεις του στο ελληνικό ποδόσφαιρο να μην «τρέφουν» με τη συμπεριφορά τους ένα νέο τέρας. Τη δύναμη του οποίου βίωσαν οι «πράσινοι» στην Τούμπα, πηγαίνοντας σαν πρόβατα για το σφαγείο! Το απύθμενο θράσος, όμως, είναι άλλων. Σεσημασμένων στην τραμπάλα συμφερόντων. Διαφήμισαν πύργους και περιβλήματα στη Λεωφόρο. Λάτση, «Lamda Development», επιδαπέδια θέρμανση και ψύξη στο προπονητικό της Μπουρμπουτσάνας Κορωπίου!

Αυτοί σηκώνουν το δάχτυλο και κάνουν λόγο για αβάντα στον Μαρινάκη. Που με την ανοχή τους έκαναν τον Ολυμπιακό απόλυτο αφεντικό και τον Παναθηναϊκό φτωχό συγγενή… Για ψίχουλα. Ποντάροντας στα προβλήματα του κόσμου, ότι έχει ξεχάσει το παρελθόν και στις mainstream απόψεις που πάντα επιβάλλονται. Έτσι σε λίγους μήνες ο Αλαφούζαρος του ιδιόκτητου «Απήλιον», που αύξησε το budget «χτίζοντας» ομάδα για τίτλο, ο τιμωρός του κατεστημένου, ο φόβος και ο τρόμος της διαφθοράς έγινε «μπροστινός» των Βαρδινογιάννηδων και, για κάποιους, ακόμη και του αιώνιου αντιπάλου! Τόση μπέσα, τόση σταθερότητα απόψεων…

Όλα αυτά δεν γίνεται να κυκλοφορούν «αέρα πατέρα» στο διαδίκτυο και να μην έχουν φτάσει στ’ αυτιά του Γιάννη Αλαφούζου. Αποκλείεται να μην τον ενδιαφέρει η υστεροφημία του. Μόνο χθεσινός δεν είναι, παρά τα λάθη του. Η ναυτιλιακή δουλειά που ετοιμάζει στην Κίνα αξιολογείται, από τους γνωρίζοντες, κορυφαίου επιχειρηματικού επιπέδου. Το «μπάσιμο» που θα επιχειρήσει στην τηλεοπτική αγορά της ασιατικής χώρας γενναία, προσεγμένη κι άκρως μελετημένη κίνηση. Τα εδώ είναι γνωστά… Πόσο θα τον δουλεύουν ακόμη; Πόσο θα επιτρέπει να συνδέεται το όνομά του με καθυστερήσεις πληρωμών, αδειοδοτήσεις, μικροοφειλές σε τρίτους και με σενάρια που πλήττουν τη δημόσια εικόνα του περί μπροστινών;

Έρχεται καθοριστικό δίμηνο, με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ να έχει τρεις επιλογές. Η’ ν’ ανοίξει την πόρτα, δημόσια και χωρίς περιστροφές, στον κάθε ενδιαφερόμενο. Να γνωστοποιήσει ανοικτά όποια πρόθεση έχει, ώστε να μην γράφει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του. Να διαλέξει, μάλιστα, τη διάδοχη κατάσταση. Διότι θα έχει αυτήν την πολυτέλεια. Αν θέλει να μείνει, να βρει τον συμπαίκτη που «ψήνει» καιρό και να προετοιμάσει την επόμενη, κοινή, ημέρα με τον Παναθηναϊκό αυτόφωτο σ’ όλα τα επίπεδα. Την τρίτη επιλογή ούτε τιμωρητικά να μην την εφαρμόσει. Στο μυαλό του το «παρκάρισμα» των μετοχών υπάρχει. Έχει διαρρεύσει από το περιβάλλον του τούτο, το οποίο σπάνια προσέχει τα λόγια του! Ο Ερασιτέχνης περνά ήδη δύσκολο διάστημα, με του Γουδή και τις ζυμώσεις ενδεχόμενης αλλαγής διοίκησης, που δεν μπορεί να σηκώσει ένα τόσο βαρύ φορτίο.