18/05/2017 - 17:41

Ξήλωμα ξανά από την πράσινη κλωστή

Γράφει ο : 

Ο Παναθηναϊκός υποφέρει για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά την αδυναμία του να διαχειριστεί, διαχρονικά, την υπεράσπιση των συμφερόντων του. Ο δεύτερος έχει ξενιστή τον πρώτο. Διότι αυτό συμβαίνει, επειδή πρωτίστως μετρά η εσωτερική κόντρα παρά το συνολικότερο καλό.

Σ’ ένα σάπιο κράτος, που ο ανίσχυρος δεν αντιμετωπίζει ως ίσος απέναντι στον ισχυρό από τη δικαιοσύνη, ο Παναθηναϊκός θα είναι – πιθανότατα – ξανά η μοναδική ομάδα που θα πληρώσει το μάρμαρο. Τι κι αν, μόλις, λίγες ημέρες πίσω μαχαιρώνονταν στην κάμερα εμπρός οπαδοί των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ; Το παιχνίδι τους έγινε, χαρακτηρίστηκε γιορτή μάλιστα, κι όλα ξεχάστηκαν στη συνείδηση του λαού. Που άρχισε, ξαφνικά, ν’ απαιτεί και ιπποτικά (;) ν’ αποδέχεται την επιβολή των νόμων για το κουτάκι μπύρας στο κεφάλι του Ίβιτς.

Δυστυχώς αντικειμενική απεικόνιση καταστάσεων δεν υπάρχει. Στο σάπιο ελληνικό ποδόσφαιρο, κομμάτι της σαθρής κοινωνίας των μνημονίων και του κοινωνικού ιστού που τα δημιούργησαν, ο Παναθηναϊκός ήταν ο χαμένος στη Ριζούπολη. Ο Παναθηναϊκός ήταν χαμένος στη φωτοβολίδα της Λεωφόρου και στο ματς που έγινε κόντρα στους «ερυθρόλευκους» και του το πήραν πίσω. Θα είναι μία ακόμη φορά που σ’ ένα ημιάδειο γήπεδο – ορθώς – θα επιβληθεί ο νόμος. Ο νόμος που δεν εφαρμόστηκε με τον Αναστασίου στο Φάληρο, ο νόμος που δεν εφαρμόστηκε με τον Βιγιαφάνιες στην Τούμπα.

Το πουλόβερ θα ξηλωθεί ξανά, αφού πρώτα θα έχει δημιουργηθεί η πράσινη θηλειά. Απ’ αυτήν θα τραβηχτεί η κλωστή, μέχρι η κακόγουστη σαπουνόπερα να επαναληφθεί εν καιρώ. Όπου παιχνίδια θα γίνονται κανονικά, επειδή ο «χ» ή ο «ψ» Αναστασίου δεν έκανε τη… Μάρθα Βούρτση για να πάει στο νοσοκομείο ή ο «Βίγια» δεν έκανε την τρίχα τριχιά προσποιούμενος ζαλάδες ή… περίοδο από την κροτίδα που έσκασε εκατοστά δίπλα του στο Κύπελλο.

Η μία ανάγνωση της επιλεκτικής δικαιοσύνης είναι ότι ακόμη και σε δύσκολες εποχές, σ’ όλα τα επίπεδα, το «τριφύλλι» δεν ξεφτιλίζεται. Δεν διασύρεται, δεν γελοιοποιείται. Η δεύτερη είναι σκληρή. Δεν γίνεται πάντα να βρίσκεται ένας βλάκας, ένας στημένος, ένας αντι-Παναθηναϊκός να δίνει τροφή στα σκηνικά. Εκτός κι αν τους «φυτεύουν» στα ενδότερα, ώστε να προκαλούν ζημιά στον σύλλογο. Αυτός που πέταξε την μπύρα στον Ίβιτς θα έπρεπε να έχει ήδη συλληφθεί και πέραν των αστικών-ποινικών ευθυνών του να μην περάσει ποτέ την πόρτα χώρου όπου υπάρχει αθλητική δραστηριότητα! Η τρίτη ανάγνωση αφορά τις διοικήσεις σ’ όλα τα προαναφερθέντα, ενδεικτικά, παραδείγματα. Καμία δεν προστάτεψε την ομάδα, όπως θα έπρεπε. Με τον τρόπο τους την άφησαν απροστάτευτη. Στο πηλίκο αποδείχτηκαν λίγοι, ώστε να κυβερνήσουν αυτό το καράβι.

Ειδικά τώρα, η παρούσα κατάσταση ουσιαστικά πληρώνει ό,τι εξέθρεψε. Η ιστορία και το πώς άρχισε, το 2012, με το κεφάλαιο που ολοκληρώνεται θα γίνει γνωστή με τρόπο αναλυτικό. Βλέπετε, μέχρι στιγμής, ήταν δύο-τρεις «εχθροί», περιθωριακοί, που κατέγραφαν την (δική τους) αλήθεια. Ξαφνικά, από μία μπύρα, όλη η πλάση είδε το φως το αληθινό. Διαπίστωσε το παιχνίδι που παίχτηκε με ύπουλο τρόπο στην πλάτη του ποδοσφαιρικού τμήματος μία δεκαετία τώρα. Διότι όλα έχουν μία εξήγηση κι όσο εύκολο είναι να λέμε και να ξελέμε τα γραπτά μένουν, τα λόγια πετούν. Όσοι βοήθησαν στην εκτροφή του θηρίου θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι αποκλείεται να τους δοθεί η ευκαιρία να το κάνουν ξανά. Η διοικητική αλλαγή που έρχεται θα πρέπει να σηκώσει όρθιο τον Παναθηναϊκό, όχι να διατηρήσει συμφέροντα κι εξαρτήσεις…