12/11/2018 - 18:32

Το 50-50 δεν αντέχεται...

Ο Δημήτρης Ζαχάρης αναλύει στο Sportotal.gr το γιατί οι ξένοι διαιτητές έχουν αλλάξει προς το καλύτερο το ελληνικό πρωτάθλημα και γιατί κάποιες ψυχές συνεχίζουν να μη θέλουν το 50-50.

Ήταν Σάββατο 12 Μαΐου όταν ο Ισπανός ρέφερι Νταβίντε Μπορμπαλάν σφύριζε τον τελικό κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Μετά από 43 χρόνια ένας ξένος διαιτητής ερχόταν στην Ελλάδα για διευθύνει ένα σπουδαίο ντέρμπι. Η εξαιρετική του διαιτησία εκείνο το βράδυ, άνοιξε την πόρτα για ξένους διαιτητές στα φετινά ντέρμπι του πρωταθλήματος.

Κάτι που έχει βοηθήσει τα μέγιστα να σταματήσει η «μουρμούρα» από την συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων αλλά και των παραγόντων των μεγάλων ομάδων. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που συνεχίζουν τις γραφικές τους δηλώσεις μη μπορώντας να ανεχθούν το 50-50.

Είχαν συνηθίσει φαίνεται το 50 υπέρ τους και το 50 κατά των άλλων. Αλλά αλήθεια τι πραγματικά είδαμε στις μέχρι τώρα «μάχες» των κορυφαίων ομάδων της Σούπερ Λιγκ;

Είδαμε εξαιρετικά παιχνίδια σε ρυθμό, διαιτητές που δε προσπαθούσαν να κάνουν το άσπρο μαύρο παρά τα λάθη τους, αλλά και φιλάθλους που στην πλειοψηφία τους δεν κοίταζαν τον ξένο διαιτητή με καχυποψία. Πάντοτε θα υπάρχουν και αυτοί οι λίγοι, είτε φίλαθλοι είτε παράγοντες που θα τα βλέπουν όλα στραβά, μη μπορώντας να χωνέψουν πως δε θα ευνοείται μόνο η δική τους ομάδα.

Είναι «άσχημο» βλέπεις να γίνονται προσπάθειες να μην αδικούνται οι ομάδες με τους ξένους διαιτητές να σφυρίζουν πάντοτε ότι βλέπουν, αφήνοντας με την παρουσία τους ικανοποιημένες τις μάζες. Πότε στην Τούμπα, πότε στο ΟΑΚΑ, πότε στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Το πρόσφατο εξαιρετικό ντέρμπι στο φαληρικό γήπεδο ήταν ένα ακόμη παιχνίδι-νίκη του ποδοσφαίρου. Με τρομερό σασπένς, με απίθανες ευκαιρίες, με τρομερές επεμβάσεις και αλλαγή συναισθημάτων.

Ένα θέαμα που δεν άφησε ασυγκίνητο κάποιο που το παρακολουθούσε, πλην των ελάχιστων γραφικών που λέγαμε και παραπάνω.

Αλήθεια πόσο διαφορετικό θα ήταν το πρωτάθλημά μας εάν τα μεγάλα παιχνίδια την τελευταία 25ετία τα διηύθυναν ξένοι διαιτητές;