11/12/2018 - 15:23

Να μπει (επιτέλους) «φρένο» στη γκρίνια

Είναι φορές που λες για ποιό λόγο να κάτσεις να ασχοληθείς; Αν προσπαθήσεις να πέσεις στο επίπεδο του άλλου, το πιθανότερο είναι να σε κερδίσει λόγω εμπειρίας. Αλλά είναι και φορές που λες πως δεν αντέχεται άλλο αυτή η μιζέρια. Γράφει ο Σταύρος Ιωακείμ.

Κάποτε ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ είχε πει πως ότι οι δειλοί δημιουργούν δειλούς, οι παλιάνθρωποι δημιουργούν παλιανθρώπους και οι μίζεροι μπορούν να δημιουργήσουν μόνο μίζερους.

Μεταφέροντας τα λόγια αυτά στα δικά μας δεδομένα, που θέλουμε να αναλύσουμε σήμερα, θα παρατηρήσετε πως ο Ολυμπιακός προσπαθεί να πετύχει αυτό ακριβώς. Η παθογένεια που βγάζει η ερυθρόλευκη οικογένεια εξωαγωνιστικά, πραγματικά είναι απίστευτη και αν σε ένα πράγμα είχε δίκιο ο Κώστας Καραπαπάς, αυτό είναι πως ο κόσμος του Ολυμπιακού όντως έχει αγανακτήσει. Για άλλους λόγους όμως, όχι γι’ αυτούς που... φαντάζεται ο ίδιος.

Η φετινή εικόνα των Πειραιωτών, όσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα, μόνο ευχάριστη έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί. Κι αυτό διότι, για πρώτη φορά στην μετά Βαλβέρδε εποχή διακρίνει κανείς πως κάτι καλό χτίζεται. Από τη δουλειά του προπονητή μέχρι και την εικόνα των ποδοσφαιριστών στο χορτάρι. Το μοναδικό ελάττωμα είναι στην αποτελεσματικότητα των φάσεων. Όμως, το τελευταίο είναι κάτι που φτιάχνεται. Σε αντίθεση ωστόσο, με την αγωνιστική υγεία, εξωαγωνιστικά ο Ολυμπιακός παραμένει κλινήρης.

Μια παροιμία λέει πως «η καμήλα κοιτάει μόνο τις καμπούρες των άλλων και ποτέ τις δικές της». Είναι δυο χρόνια τώρα που οι παράγοντες του συλλόγου κάνουν αυτό ακριβώς που λέει η παροιμία όταν ένα αποτέλεσμα στραβώνει. Τους φταίνε όλοι οι άλλοι (η διαιτησία, η διοικητική ηγεσία της Ξάνθης, η Τρόϊκα μέχρι και ο Άδωνις Γεωργιάδης που μαθαίνει αρχαία σε σκύλους), ποτέ όμως οι ίδιοι.

Πέρσι είχαμε τον Σάββα Θεοδωρίδη. Φέτος έχουμε τον Κώστα Καραπαπά. Όπου στραβό αποτέλεσμα και γκρίνια. Κι αυτό που καταλαβαίνω είναι πως αμφότεροι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποποιηθούν τις ευθύνες που τους αναλογούν, με αστείους τρόπους, ου μην και γελοίους.

Αυτό όμως που δεν μπορούν να καταλάβουν οι ίδιοι σίγουρα, είναι πως η συγκεκριμένη στάση που κρατούν και κακό κάνει στην ομάδα και χάνουν το όποιο δίκιο έχουν (αν έχουν) και αργά η γρήγορα το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μεταδώσουν την παθογένεια αυτή και στο χορτάρι.

ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους, να μπει ένα φρένο στην ατελείωτη γκρίνια που στο μόνο που αποσκοπεί είναι απλά να γελάνε μέχρι και οι φίλοι του Ολυμπιακού μαζί τους.

  • Επιμέλεια: Σταύρος Ιωακείμ