16/06/2017 - 22:42

Ανδριόπουλος: «Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα είναι 31.000 θέσεων»

Ο επικεφαλής του project της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ Δημήτρης Ανδριόπουλος φιλοξενήθηκε σήμερα στην εκπομπή των Ντέμη Νικολαΐδη και Αλέξη Σπυρόπουλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM 94,6.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Ανδριόπουλου στην εκπομπή «Ντεμοτεχνείο»:

Για την χωρητικότητα της «Αγια-Σοφιάς»: «Το γήπεδο μπορεί να γίνει και μικρότερο και μεγαλύτερο από τις 30.000 θέσεις, αυτό το καθορίζουν ζητήματα εμπορικά, όπως η ζήτηση που έχει η ΑΕΚ ως σύλλογος, το μέγεθος του οικοπέδου της, τι απαιτεί η UEFA για τα γήπεδα τεσσάρων αστέρων. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο λοιπόν είπαμε αρχικά για 33.000 θέσεις, στη συνέχεια επειδή είναι στενό το οικόπεδο πήγαμε στις 32.000 και τελικά αυτό που είναι οριστικό και θα υλοποιηθεί είναι γήπεδο χωρητικότητας 31.000 θέσεων.

Προκειμένου να κάνουμε το χατίρι του Δήμου, η ΑΕΚ πήρε την πρωτοβουλία να κατεβάσει το στέγαστρο κατά δύο μέτρα, κόβοντας έτσι 1.000 θέσεις από το γήπεδο, ώστε να διευκολύνει την κατάσταση. Ήταν μια σημαντική κίνηση από την πλευρά μας, αλλά τελικά δεν εκτιμήθηκε από τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Τα χρήματα προκειμένου να ξεκινήσει αυτό το έργο, για την πρώτη φάση του δηλαδή, υπάρχουν στα ταμεία της Δικέφαλος ΑΕ και έχω πειστεί ότι οι μέτοχοι έχουν διάθεση χρηματοδότησης και για τις υπόλοιπες».

Για την προβληματική σχέση της ΑΕΚ με τον Δήμο: «Ο Δήμος, ο Δήμαρχος και το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει επιτέλους να συμφιλιωθούν με το έργο. Έχουμε αποτύχει να τους πείσουμε μέχρι τώρα, ο Δήμαρχος εξακολουθεί να σέβεται την παλιά του προεκλογική στάση, την οποία έχει εδώ και τρία χρόνια, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί, ολόκληρη η οικογένεια της ΑΕΚ, την προσπάθεια να τους πάρουμε με το μέρος μας. Ακόμα κι αν το έργο ξεκινήσει, εφόσον ο Δήμος μείνει απέξω, θα υπάρχουν διαρκείς δυσκολίες τόσο κατά την κατασκευαστική περίοδο όσο και στη συνέχεια.

Προσωπικά, φέρω βαρέως την ευθύνη ότι ενώ τόσοι πολλοί έχουν πειστεί και αγκαλιάσει αυτό το έργο, ο Δήμαρχος παραμένει αρνητικός. Τον συνάντησα αρκετές φορές, κάναμε κοινές και δημόσιες συζητήσεις, αλλά και κάποια κλειστά ραντεβού για τις λεπτομέρειες του έργου, νομίζω ότι ως πολιτικός εγκλωβίστηκε σε μια αρνητική στάση ακόμα και όταν στέρεψαν όλα του τα επιχειρήματα. Δεν έχει μπορέσει ακόμα να κάνει το μεγάλο βήμα και να πει ήμουν αρνητικός στην αρχή, αλλά τώρα κοιτάζω τι μπορεί να κερδίσει ο Δήμος και θα κάνω από την πλευρά μου ό,τι καλύτερο μπορώ για αυτό».

Για το πώς μπορεί να προσβάλει νομικά κάποιος το έργο: «Μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, όποιος έχει έννομο συμφέρον να την προσβάλει μπορεί να το κάνει μέσα σε 60 ημέρες. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, να είναι κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας, να μπορεί να αποδείξει ότι θίγεται. Θα πρέπει να κάνει μια αίτηση ακύρωσης και ασφαλιστικά μέτρα, ωστόσο το έργο θα συνεχίσει να εξελίσσεται μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου. Αν το δικαστήριο μετά την εκδίκαση της προσβολής αποφασίσει να διακόψει τα έργα για 30 ημέρες π.χ., τότε εμείς θα είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε.

Όμως το γεγονός ότι κάποτε προσβλήθηκε ο νόμος και το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ασχολήθηκε με την πιθανότητα να είναι αυτός αντισυνταγματικός αποτελεί μια ασπίδα ασφαλείας για την οικοδομική άδεια. Το ΣτΕ ενέκρινε πολλά από όσα έχουν γίνει, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά, συνεπώς αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι το να προσβάλει κάποιος την άδεια έχει λίγες πιθανότητες να πετύχει, γιατί έχει κριθεί η ουσία του συγκεκριμένου νόμου και της οικοδομικής άδειας. Για να αποφύγουμε τον πόλεμο και να μην έχουμε προβλήματα, δεν διεκδικήσαμε περισσότερα από δύο στρέμματα από το άλσος».

Για το όραμα του Ντέμη Νικολαΐδη για το γήπεδο της ΑΕΚ: «Με τον κ. Νικολαΐδη είχαμε συνάντηση το 2007-08 και είχε όραμα για νέο γήπεδο 50.000 θέσεων, χαιρόμουν που είχε γίνει πραγματικός Ευρωπαίος με τέτοιες παραστάσεις αλλά του είχα πει ότι ρεαλιστικά δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Για τη δουλειά μου είχα έρθει σε επαφές με πολλούς για τα γήπεδα του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου, της Λάρισας, αλλά εδώ ήταν μια διαφορετική πραγματικότητα. Με λύπη μου πρέπει να αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς μας ορισμένοι άνθρωποι από την οικογένεια της ΑΕΚ μας έβαζαν εμπόδια».

Για την επικείμενη έκδοση της οικοδομικής άδειας: «Στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πότε βγαίνει η οικοδομική άδεια και αρχίζει το έργο, αλλά η έγκριση της υψομετρικής ήταν το τελευταίο προαπαιτούμενο. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία με το ΥΠΕΝ και την υπηρεσία ΔΑΟΚΑ που εκδίδει την άδεια, αλλά τα τελευταία χρόνια οι συγκεκριμένες υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Κατά τη γνώμη μου, το ιδανικό θα ήταν να βγει η οικοδομική άδεια μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως είχα δηλώσει, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω με σιγουριά ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Με το που θα βγει η άδεια ξεκινάει η πρώτη εργολαβία και η αρχική φάση του έργου (εκσκαφές και αντιστηρίξεις), έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, έχουμε ήδη εργολάβο και υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Μένει όμως ένα σοβαρό βήμα που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, η έκδοση της οικοδομικής άδειας, δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε επειδή πήραμε την υψομετρική. Τώρα κάνουμε σύνθετη δουλειά για την έγκριση της οικοδομικής, στη συνέχεια το έργο θα χρειαστεί από τεχνικής απόψεως 20 με 24 μήνες εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτα, όπως απεργίες και άλλα που δεν ελέγχω εγώ».

Για την χρησιμοποίηση εθελοντών στο έργο: «Αυτά τα τέσσερα χρόνια που ασχολούμαι με το συγκεκριμένο έργο έχω διακρίνει τη μεγάλη δίψα των ΑΕΚτζήδων για το γήπεδο και υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ομάδων εθελοντών που θα δουλέψουν στο συγκεκριμένο project. Δεν θα είναι ασφαλώς μάστορες, αλλά θα μας βοηθήσουν με το πάρκο, τις αναπλάσεις που θα χρειαστούν, το εργοτάξιο, την περίφραξη, με διάφορες εκδηλώσεις που θα κάνουμε και σε πολλά άλλα πράγματα που δίνουν υπεραξία στο έργο. Για συνταγματικούς λόγους, το γήπεδο θα ανήκει για πάντα στο ερασιτεχνικό σωματείο».