07/06/2018 - 13:45

Παγκόσμιο Κύπελλο... φυλακισμένων στο Περού

Ενα διαφορετικό «Μουντιάλ» διεξήχθη τον τελευταίο μήνα στο Περού, με αφορμή τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας της χώρας στη διοργάνωση της Ρωσίας, για πρώτη φορά από το 1982.

Οι αρχές αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα τουρνουά 16 ομάδων, αποτελούμενων από τροφίμους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας. Προκειμένου να συνδεθεί μάλιστα στη συνείδηση των κρατουμένων η διοργάνωση με το Παγκόσμιο Κύπελλο, κάθε ομάδα αγωνίστηκε με το όνομα και τα χρώματα μίας εκ των 32 φιναλίστ του Μουντιάλ! Τυχαία ή όχι, νικήτρια του τουρνουά αναδείχθηκε η ομάδα των φυλακών Λουριγκάντσο της Λίμα, η οποία αγωνίστηκε ως... Περού, νικώντας στον τελικό στα πέναλτι τη Ρωσία.

Οι αγώνες του τουρνουά διεξήχθησαν εντός των εγκαταστάσεων των συμμετεχόντων σωφρονιστικών ιδρυμάτων, όμως για τον τελικό οι κρατούμενοι-ποδοσφαιριστές είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν στο Στάδιο «Μονουμεντάλ» της Λίμα, χωρητικότητας 60.000 θεατών, που αποτελεί και την έδρα της εθνικής ομάδας της χώρας.

Στο Περού λειτουργούν συνολικά 69 φυλακές, παραταύτα το πρόβλημα του υπερπληθυσμού είναι τεράστιο. Πλέον χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των φυλακών Λουριγκάντσο, οι οποίες υποτίθεται ότι μπορούν να φιλοξενήσουν ως 3.500 ανθρώπους, όμως αυτή τη στιγμή βρίσκονται έγκλειστοι περίπου 9.700 τρόφιμοι.