20/06/2018 - 19:03

Οι Κοσοβάροι της Ελβετίας κόντρα στο μεγάλο «εχθρό»

Η αναμέτρηση της Ελβετίας με τη Σερβία, την προσεχή Παρασκευή (22/6) στο Καλίνινγκραντ, έχει αποφασιστική σημασία στη μάχη για την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ. Πέραν όμως από το μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον, για τρεις παίκτες της "Nati" το συγκεκριμένο ματς έχει και μεγάλη συμβολική αξία. Ο λόγος για τους Βαλόν Μπεχράμι και Σερντάν Σακίρι, δύο ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν στο Κόσοβο και μετανάστευσαν στην Ελβετία με τις οικογένειές τους, όταν ξέσπασε ο πόλεμος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από τη Σερβία, το 1998-99, καθώς και τον Γκράνιτ Τζάκα, ο οποίος γεννήθηκε μεν στη Βασιλεία, αλλά έλκει επίσης την καταγωγή του από το Κόσοβο.

Η αλβανόφωνη περιοχή του Κοσυφοπεδίου ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2008 και σταδιακά αναγνωρίστηκε από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όμως οι Σέρβοι δεν αναγνωρίζουν το νεοσύστατο κράτος, όπως και η -«οικοδέσποινα» του Παγκοσμίου Κυπέλλου- Ρωσία. Αν και το Κόσοβο έχει πια δική του εθνική ομάδα, που μετέχει κανονικά στις διοργανώσεις της FIFA και της UEFA, οι Κοσοβάροι φίλαθλοι (και όχι μόνο) θα παρακολουθήσουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον αγώνα της Παρασκευής, υποστηρίζοντας με μεγάλο πάθος την Ελβετία.

Οι τρεις προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές έχουν αποφύγει να εκφραστούν δημόσια για το πώς αντιμετωπίζουν την επικείμενη αναμέτρηση με τους «πλάβι». Μόνο ο Σακίρι είχε κάνει ένα σχόλιο, αμέσως μετά την κλήρωση των ομίλων, λέγοντας με νόημα ότι «... αυτή η κλήρωση μου αρέσει». Συγγενικά τους πρόσωπα, που ζουν στο Κόσοβο, διαβεβαιώνουν ότι οι διεθνείς με την Ελβετία παίκτες αντιλαμβάνονται τη σημασία του παιχνιδιού για τους κατοίκους της χώρας καταγωγής τους.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις καταγόμενοι από το Κόσοβο ποδοσφαιριστές, είναι βασικοί στα πλάνα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, όπως και ο επίσης αλβανόφωνος Μπλερίμ Τζεμαϊλί, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ.