26/06/2018 - 14:08

Η μεγάλη ημέρα -Απόψε προκρίνεται ή μένει εκτός η Αργεντινή του Μέσι

Μία από τις πιο σημαντικές ημέρες του φετινού Μουντιάλ είναι η σημερινή, μιας και θα γνωρίζουμε το βράδυ αν η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι θα προκριθεί ή θα αποκλειστεί.

Στον πιο... ανοιχτό όμιλο, τον 4ο του Μουντιάλ, η Αργεντινή έχει μια τελευταία ευκαιρία να σώσει την παρτίδα απέναντι στη Νιγηρία που θέλει με τη σειρά της να ολοκληρώσει την έκπληξη. Η μάχη στην Αγία Πετρούπολη (21:00) θα κρίνει πολλά, αλλά εξαρτάται και από την έκβαση του αγώνα της πρωτοπόρου Κροατίας απέναντι στην Ισλανδία την ίδια ώρα. Η Αργεντινή θα πρέπει να νικήσει τη Νιγηρία για να φτάσει τους 4 βαθμούς και να αφήσει πίσω της τους Αφρικανούς με 3, αλλά ταυτόχρονα η παρέα του Λιονέλ Μέσι χρειάζεται να μη νικήσει η Ισλανδία την Κροατία που αναμένεται να παραταχθεί με πολλές αλλαγές. Αν η Ισλανδία νικήσει την Κροατία και η Αργεντινή τη Νιγηρία, οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στους τέσσερις βαθμούς και εκεί θα μετρήσει η διαφορά τερμάτων, με την Ισλανδία να είναι αυτή τη στιγμή στο -2 (1-3) και την Αργεντινή στο -3 (1-4). Συνεπώς αν η Ισλανδία νικήσει την Κροατία, θα πρέπει η Αργεντινή να νικήσει με μεγαλύτερη διαφορά γκολ τη Νιγηρία. Στο ακραίο σενάριο που οι δύο ομάδες (Αργεντινή και Ισλανδία) ισοβαθμήσουν και έχουν ίδια γκολ υπέρ και κατά, τότε θα καταφύγουμε στο έβδομο κριτήριο, αυτό των καρτών, όπου η Ισλανδία υπερτερεί μην έχοντας ούτε μία έναντι τριών των Αργεντινών. Αν και εκεί υπάρχει ισορροπία, θα γίνει κλήρωση. Όσο για τη Νιγηρία, προκρίνεται με νίκη, αλλά και με ισοπαλία αν η Ισλανδία δεν ανατρέψει το συντελεστή γκολ κερδίζοντας την Κροατία (στο μηδέν οι Αφρικανοί, στο -2 οι Ισλανδοί).

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η πρωτοπόρος Κροατίας αντιμετωπίζει την Ισλανδία. Η Κροατία είναι η πιο... ήρεμη. Έχει εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση, ενώ με νίκη ή ισοπαλία θα είναι σίγουρα πρώτη. Μάλιστα πιθανότατα θα τα καταφέρει ακόμη και με ήττα, αφού η Νιγηρία που την απειλεί θα πρέπει να κερδίσει την Αργεντινή και να υπερκαλύψει και τη διαφορά τερμάτων (+5 οι Κροάτες, στο μηδέν οι Νιγηριανοί). Αυτή η άνεση προσφέρει στον Ζλάτκο Ντάλιτς την πολυτέλεια να κάνει μέχρι και δέκα αλλαγές, τόσο για να δώσει ανάσες σε βασικούς, όσο και για να προφυλάξει τους Ράκιτιτς, Ρέμπιτς, Βρσάλικο, Μάντζουκιτς, Μπρόζοβιτς και Τσόρλουκα από δεύτερη κίτρινη κάρτα που συνεπάγεται τιμωρία. Στον αντίποδα, για την Ισλανδία η νίκη είναι μονόδρομος για να προκριθεί, αλλά ίσως να μην είναι αρκετή. Κι αυτό γιατί μπορεί να ισοβαθμήσει με τη Νιγηρία (αν αυτή έρθει ισόπαλη με την Αργεντινή) ή την Αργεντινή (αν αυτή νικήσει τη Νιγηρία) και να μειονεκτήσει. Αυτή τη στιγμή οι «βίκινγκ» είναι στο -2 (1-3), η Αργεντινή στο -3 (1-4) και η Νιγηρία στο... μηδέν (2-2). Αν σε οποιαδήποτε ισοβαθμία υπάρχει απόλυτη ισορροπία σε διαφορά τερμάτων ή καλύτερη επίθεση, τότε θα καταφύγουμε στο κριτήριο των καρτών όπου η Ισλανδία δεν έχει δεχτεί ούτε μία (2 η Νιγηρία, 3 η Αργεντινή). Αν κι εκεί υπάρχει ισορροπία, θα γίνει κλήρωση.

Δανία και Γαλλία κοντράρονται (17:00) στο «Λουζνίκι» σε ένα ματ που πιθανότατα θα κρίνει ποια θα τερματίσει πρώτη και ποια δεύτερη στον 3ο όμιλο. Και αυτό διότι υπάρχει και το σενάριο να κλέψει η Αυστραλία τη δεύτερη θέση, αν κερδίσει το Περού, η Δανία χάσει και ανατραπεί η συνολική διαφορά των γκολ (+1 οι Δανοί, -1 οι Αυστραλοί).

Η Αυστραλία αντιμετωπίζει το ήδη αποκλεισμένο Περού στο Σότσι (17:00) έχοντας ακόμη ελπίδες για την πρόκριση. Τα «καγκουρό» που είναι στον έναν βαθμό χρειάζονται τη νίκη και ταυτόχρονα ήττα της Δανίας (που είναι στους 4 βαθμούς) από τη Γαλλία (που είναι στους 6), προκειμένου να ισοβαθμήσουν και εν συνεχεία να κριθούν όλα στην ισοβαθμία. Εκεί θα μετρήσει κατ’ αρχάς η διαφορά τερμάτων (+1 η Δανία, -1 η Αυστραλία) και εν συνεχεία η καλύτερη επίθεση (2-1 η Δανία, 2-3 η Αυστραλία).

Το σημερινό πρόγραμμα:

3ος όμιλος

17:00 Δανία – Γαλλία (ΕΡΤ1)
17:00 Αυστραλία – Περού (ΕΡΤ2)

4ος όμιλος

21:00 Ισλανδία – Κροατία (ΕΡΤ2)
21:00 Νιγηρία – Αργεντινή (ΕΡΤ1)