06/05/2017 - 15:50

Ο Κιπτσόγκε έφτασε 25` από το «φράγμα» των δύο ωρών

Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε έτρεξε το πρωί την ταχύτερη απόσταση μαραθωνίου δρόμου στην Ιστορία, φτάνοντας 25 δευτερόλεπτα μακριά από το «φράγμα» των δύο ωρών.

Ο Κενυάτης «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο σημείωσε την επίδοση αυτή σε αγώνα που διοργάνωσαν χορηγοί στην πίστα αυτοκινήτου της Μόντσα, στην Ιταλία, μαζί με τον Ζερσενάι Ταντέσε από την Ερυθραία και τον Λελίσα Ντεσίσα από την Αιθιοπία, με στόχο να πλησιάσει ή να «σπάσει» το «φράγμα» των δύο ωρών. 

Αν και ο χρόνος του Κιπτσόγκε είναι μακράν καλύτερος του παγκοσμίου ρεκόρ (2ωρ.02:57) του συμπατριώτη του Ντένις Κιμέτο, δεν πρόκειται να αναγνωριστεί λόγω των ειδικών συνθηκών του αγώνα. Οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν συνολικά 30 «λαγούς» σε έξι διαφορετικά γκρουπ για να κρατήσουν υψηλό ρυθμό, ενώ ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο έδειχνε με μία πράσινη δέσμη φωτός τον απαιτούμενο ρυθμό που έπρεπε να κρατούν οι δρομείς, προκειμένου να τερματίσουν σε λιγότερο από δύο ώρες.

Ο Κιπτσόγκε έφτασε στα μισά της διαδρομής σε 59 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα και ακολούθησε το ρυθμό που χρειαζόνταν μέχρι δύο στροφές (4,8 χλμ.) πριν τον τερματισμό, αλλά στο τέλος έμεινε λίγο πιο πίσω και ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 2ωρ.00:25. Ο Ταντέσε έκανε 2ωρ.06:51 και ο Ντεσίσα 2ωρ.14:10.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χορηγοί είχαν εξασφαλίσει την παρουσία μεγάλων ονομάτων ως «λαγών», μεταξύ των οποίων ο Αμερικανο-Κενυάτης Μπέρναρντ Λάγκατ.