08/10/2018 - 16:23

Βραζιλία: Ένας νοσταλγός της χούντας κυριάρχησε στις εκλογές

Ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρο πήρε το 46% υποσχόμενος στρατιωτική πειθαρχία, σκληρή καταστολή του εγκλήματος και πόλεμο στη διαφθορά. Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η προεδρία

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο κυριάρχησε στο πρώτο γύρο των εκλογών στη Βραζιλία. Πήρε το εντυπωσιακό 46,03% με τον Φερνάντο Χαντάντ της κεντροαριστεράς να συγκεντρώνει το 29,28%. Οι δύο του θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 28 Οκτωβρίου.

Ο Μπολσονάρο, πρώην λοχαγός του στρατού, νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας που υποσχέθηκε να θέσει σε εφαρμογή μια πολιτική σκληρής καταστολής του εγκλήματος και της διαφθοράς και μια νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική αν κερδίσει τις εκλογές, αύξησε το ποσοστό του την τελευταία εβδομάδα.

Ο 63χρονος ακροδεξιός πολιτικός απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη ορμή μετά την επίθεση με μαχαίρι που υπέστη πριν από έναν μήνα σε προεκλογική συγκέντρωση, η οποία ήταν σχεδόν μοιραία και τον εμπόδισε να συνεχίσει την εκστρατεία του. Σε μηνύματά του μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, καλούσε τους Βραζιλιάνους να τον υποστηρίξουν ώστε να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Ο Χαντάντ, πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος στο Σαν Πάουλο, αντικατέστησε πριν από έναν μήνα τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αρνείται.

Ο Μπολσονάρο καβάλησε το κύμα της οργής προς το πολιτικό κατεστημένο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου γύρω από ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διαφθοράς στον κόσμο αλλά και τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στη Βραζιλία — το κράτος όπου διαπράττονται οι περισσότερες ανθρωποκτονίες στην υφήλιο.

Στις πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας το 1985, ο Μπολσονάρο υποστηρίχθηκε από μια ομάδα απόστρατων στρατηγών οι οποίοι κατηγορούν το PT για τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την ύφεση της οικονομίας και δεν διστάζουν να τάσσονται υπέρ της επέμβασης του στρατού στα πολιτικά πράγματα εάν η πολιτική και οικονομική κρίση και η διαφθορά συνεχιστούν.