02/11/2018 - 12:12

Τσελέντης: Ο μεγάλος σεισμός μετατόπισε την Ζάκυνθο 5 εκατοστά και 1,7 εκ. τον Πύργο


Στις συνέπειες του μεγάλου σεισμού 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο και στη μετασεισμική ακολουθία, αναφέρθηκε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

Κατά τον ίδιο, προς το παρόν δεν είναι βέβαιο, πως ο μετασεισμός των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο μεγάλος μετασεισμός που αναμενόταν: «Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε ότι ο μετασεισμός των 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους τους επόμενους μήνες».
Όπως εξήγησε ο κ. Τσελέντης, νέα ανάλυση των δεδομένων GPS έδειξε πως η πόλη της Ζακύνθου μετατοπίστηκε προς τα νοτιοδυτικά περίπου κατά πέντε εκατοστά και όχι τρία, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

«Το Κερί σίγουρα μετατοπίστηκε περισσότερο», αλλά δεν υπάρχει σχετικό όργανο στην περιοχή εξήγησε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως και η πόλη του Πύργου μετατοπίστηκε προς τα δυτικά κατά 1,7 εκατοστά.

Κατά τον ίδιο, η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά, με ολοένα χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανά ημέρα), «όχι όμως και μεγεθών».

Πηγή: lifo.gr