04/12/2018 - 14:40

Τα «Κίτρινα Γίλεκα» νίκησαν τον Μακρόν: Κάνει πίσω στην αύξηση των καυσίμων

Μια σημαντική νίκη πέτυχαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία καθώς η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή των αυξήσεων στους φόρους των μετά το μπαράζ βίαιων διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.

Την απόφαση, που ελήφθη κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής σύσκεψης στο προεδρικό μέγαρο, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα με το πάγωμα των φόρων για διάστημα αρκετών μηνών, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και άλλα μέτρα με στόχο να καθησυχάσει τους διαδηλωτές.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να είναι η πρώτη μεγάλη υποχώρηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία.

Η εγκατάλειψη της αύξησης των φόρων στα καύσιμα είναι το πρώτο αίτημα των «κίτρινων γιλέκων», μεταξύ των άλλων φορολογικών και μισθολογικών διεκδικήσεων που έχουν ή αυτών σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες.

Ο Μακρόν είχε επανειλημμένα διαμηνύσει πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη τον Ιανουάριο, που θα αποτελούσε τη δεύτερη αύξηση στα καύσιμα σε διάστημα ενός έτους κάτι που προκάλεσε μπαράζ διαδηλώσεων με τους διαδηλωτές να φορούν τα περίφημα «κίτρινα γιλέκα» -τα φωσφορίζοντα κίτρινα γιλέκα που οι οδηγοί στη Γαλλία είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο αυτοκίνητό τους- προκαλώντας έντονους κραδασμούς στην γαλλική κυβέρνηση.

Οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» ξεκίνησαν στις 17 Νοεμβρίου και εξελίχτηκαν σε βίαια επεισόδια στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση Μακρόν. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ 412 άτομα συνελήφθησαν ή προσήχθησαν. Οι διαδηλωτές έβαψαν με σπρέι την βάση της Αψίδας του Θριάμβου και προκάλεσαν φθορές σε αγάλματα και ανάγλυφα του μνημείου. Σε άλλες περιοχές λεηλατήθηκαν καταστήματα ενώ εκατοντάδες αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν. Οι διαδηλώσεις εκτιμάται ότι ήδη έχουν στοιχίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ στην γαλλική οικονομία.