13/07/2017 - 14:47

Γκρένφελ: Μικρό κοριτσάκι διαγνώστηκε με δηλητηρίαση από τοξικό αέριο

Η 12χρονη Λουάνα Γκόμες νοσηλεύτηκε με συμπτώματα δηλητηρίασης από εξαιρετικά τοξικό αέριο το οποίο πιθανότατα απελευθερώθηκε από την καύση του μονωτικού υλικού ή των πλαστικών του μοιραίου κτηρίου. 

Τουλάχιστον ένα από τα θύματα της πυρκαγιάς του Πύργου Grenfell διαγνώστηκε με δηλητηρίαση από κυανιούχο άλας, σύμφωνα με ιατρικά έντυπα που ήρθαν στα χέρια του βρετανικού δικτύου BBC. 

Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η 12χρονη Λουάνα Γκόμες νοσηλεύτηκε με συμπτώματα δηλητηρίασης από το εξαιρετικά τοξικό αέριο, το οποίο πιθανότατα απελευθερώθηκε από την καύση του μονωτικού υλικού ή των πλαστικών του μοιραίου κτηρίου. 

Υπήρχαν και προηγούμενες αναφορές για επιζήσαντες του Γκρένφελ που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντίδοτο κυανίου, αλλά αυτή είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη διάγνωση δηλητηρίασης με κυανιούχο άλας. 

Η αδερφή της και η μητέρα της νοσηλεύτηκαν επίσης για αντιμετώπιση του ενδεχομένου δηλητηρίασης από κυανιούχα άλατα. Μάλιστα η μητέρα της, η οποία ήταν επτά μηνών έγκυος, έχασε το μωρό της μετά την πυρκαγιά. 

Η Αντρέα Γκόμες και οι κόρες της υποβλήθηκαν σε τεχνικό κώμα και θεραπεία με αντίδοτο κυανίου, αλλά μόνο η Λουάνα διαγνώστηκε με δηλητηρίαση. 

Ο ανταποκριτής του BBC για το περιβάλλον Ρότζερ Χάραμπιν δήλωσε ότι η δηλητηρίαση με κυανιούχο άλας είναι σχετικά κοινό φαινόμενο μετά από φωτιές σε σπίτια καθώς για την κατασκευή των σπιτιών χρησιμοποιούνται πολλά πλαστικά και όταν αυτά καίγονται απελευθερώνεται το δηλητηριώδες αέριο. 

Το τοξικό αέριο μπορεί πολύ γρήγορα να πνίξει κάποιον που προσβάλλεται από αυτό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, σύγχυση, έμετο και σπασμούς. Σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο. 

Το κυανίδιο συναντάται και στη φύση, σε μερικούς σπόρους και φρούτα, π.χ. βερίκοκα, μήλα και ροδάκινα. 

Πηγή: skai.gr